Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi İstanbul’da Miniatürk Müzesi projesi ile hem tarih ve kültür şehri İstanbul hem medeniyetlerin vatanı Türkiye’ nin bütün zenginlikleri yerli yabancı turistlerin ilgisine sunulmaktadır. Yurtdışındaki örneklerin hemen tamamında olduğu gibi Miniatürk’ te de 1/25 ölçek kullanılmış; böylece maketi yapılan bina ve nesneler ile dünyadaki benzer minyatür kentler arasında ziyaretçilerin kıyaslama yapabilmesi mümkün kılınmıştır.
Eserlerin seçiminde ilk kriter olarak; Anadolu ve çevresinde hüküm sürmüş, izler bırakmış medeniyetler Miniatürk’ te yer alması şeklinde olup; Antik Çağ’dan Bizans’a, Selçuklu’ dan Osmanlı’ya, 3000 yıllık yaşanmışlığın izleri Haliç kıyısına taşınmıştır. Diğer bir yaklaşım ise; bugün çeşitli sebeplerle ayakta olmayan eserlere de burada yer vermek şeklinde olup;
Efes Meryem Ana Kilisesi gibi, ya da dünyanın antik çağdaki yedi harikası arasında sayılan Halikarnas Mozolesi ve Artemis Tapınağı gibi eserler maketleri ile yeniden Miniatürk’te hayat bulmuştur.
Haliçlin bu kıyısında Galata Kulesi’nin geçmiş zaman fısıltıları Ayasofya’ dan işitilir, Safranbolu Evleri Antalya Yivli Minare ‘den ezan dinler. Mevlana Türbesi’nin semazenleri Selimiye‘nin avlusunda dinlenir. Atatürk’ün evinden Mostar Köprüsü seyredilir. Adana Taş Köprü’den geçenler saatlerini İzmir Saat Kulesi’nden ayarlar. Burada aslının aynısı tarihi eserlerin minyatür maketleri; ziyaretçilerine binyılların tarihini, farklı kültürleri, çağlar açmış çağlar kapamış uygarlıkları sunmaktadır.
Kendi içine kapalı “masalsı” bir ortam yaratmayı hedefleyen Miniatürk projesi, Anadolu, İstanbul ve eski Osmanlı coğrafyasından eserlerin oluşturduğu üç ana bölümde ele alınmıştır. Bölümler küçük peyzaj düzenlemeleriyle birbirlerinden ayrılırken, sürekliliği sağlanmış; ziyaretçiyi yönlendiren bir gezi güzergâhı oluşturulmuştur.
Miniatürk’ deki önemli bir unsur da, yine 1/25 ölçekli, üzerinden yürünebilen, 42 metre uzunluğundaki Boğaziçi Köprüsü’dür. Yapay bir gölün üzerinde yükselen köprüden geçerken; denizin ortasından Kız Kulesi, suda yüzen Osmanlı Kadırgası, diğer deniz araçları ve her iki kıyıdaki eserler gülümser size tüm tarihselliğiyle.
Uç bin yıllık tarihi kırk bin metrekarede bir araya getiren altmış biri metrekareye yayılan bu minyatür parkta, tarih, sanat, kültür ve eğlence bir arada olup; her gün yüzlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi tarihin derinliklerinde keyifli bir yolculuğa çıkarmaktadır.
Yazı Başlıkları
Miniatürk Müzesi Fotoğrafları
Miniatürk Giriş Ücreti
Miniatürk Müzesi haftanın her günü sabah 09:00 ile akşam 18:00 arası ziyarete açıktır.
Giriş Ücreti
Tam : 10 TL
Öğrenci, Öğretmen, Askeri Personel için : 5 TL
Miniatürk’e Nasıl Gidilir?
Kağıthane Deresi ile Alibey Deresinin Haliçte birleştiği noktada Haliç kıyısında yer alan Miniatürk’e otobüs ile gitmek için aşağıdaki hatları kullanabilirsiniz.
36T, 38T, 41ST, 47, 47E, 47N, 47Ç, 54HŞ, TB1 nolu hatlar Miniatürk önünden geçmektedir.
Özel aracınızla Miniatürke gitmek için haliç kıyısında İmrahor caddesi üzerinde bulunuyor.