Alanya Kalesi inşa edildiğinden tarihi kalelerin önemini yitirme zamanlarına kadar aktif olarak kullanılmış ve tarih boyunca kesintisiz olarak yerleşim görmüş bir kaledir. Antalya‘nın Alanya ilçesinde bulunan Alanya Kalesi, deniz ve kara yoluyla kaleye ulaşmanın zorluğu neticesinde korunaklı olması ve bir çok açıdan bulunduğu bölgenin gözetlenmesi nedeniyle önemini her zaman korumuş ve Ortaçağ’dan günümüze kadar uzanabilmiştir. Yaklaşık 6,5 km sur uzunluğu, 140 burcu, 400’e yakın sarnıcı ile günümüzde turistik açıdan muhteşem manzaralara ev sahipliği yapan Alanya Kalesi bir açık hava müzesini andırır.

Surlar Kızılkule’den başlayarak planlı bir şekilde Ehmedek, İçkale, Adam Atacağı, Cilvarda Burnu üstü, Arap Evliyası Burcu ve Esat Burcuna inerek Tophane ve Tersaneyi geçip başladığı yer olan Kızılkule’de son bulur.

Kalenin ilk yapılışı Helenistik Döneme* uzansada en görkemli ve önemli tadilatı Selçuklu İmparatorluğu döneminde yapılmıştır.
*(Büyük İskender’in istilalarıyla başlayan Antik Dünya’da Grek etkisinin doruğa ulaştığı dönemdir.)

Alanya Kalesi Şapel

İçkale’nin hemen hemen orta bölümündeki alanda bir Şapel bulunmaktadır. Selçuklu dönemi yapısı olan bu yapı yonca planlıdır. Mimari özelliklerden dolayı 12 yüzyıla tarihlenmektedir. Alaeddin Keykubad, ayrıca kalenin savunmasını güçlendirecek anıtsal yapılar da yaptırmıştır. Selçuklu sanatının eşsiz örneklerinden biri olan Kızılkule bunlardan biridir. Kaleye bütünlük sağlayan planı ile Alanya’nın simgesi durumundadır.

Kale içerisinde yerleşim günümüzdede devam etmektedir. Ayrıca Kale İçi bölgesinden Alanya’nın muhteşem manzarası yerli ve yabancı bir çok turiste ev sahipliği yapar.

Kalenin yapımında kullanılan malzemeler Antikçağ’a ait bazı bulgular taşımaktadır. Kalenin her yüzündeki mazgal, gözetleme pencereleri, zift ve kaynar su delikleri hala görülebilmektedir. Kale içerisinde bulunan Tershane Selçuklu İmparatorluğunun ilk tershanelerinden biridir.

Alanya Kalesi Ziyaret Saatleri

Kale içi müze olarak belirlenmiş olduğundan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen günlerde ziyaret edilebilir.

15 Nisan / 2 Ekim
Yaz Açılış Saati: 08:00
15 Nisan / 2 Ekim
Yaz Kapanış Saati: 19:30
3 Ekim / 14 Nisan
Kış Açılış Saati: 08:00
3 Ekim / 14 Nisan
Kış Kapanış Saati: 17:00

Tatil Günü: Her gün açıktır.

Giriş Ücreti: 15 TL

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Örenyerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre;

Müze ve örenyerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

Alanya Kalesine Nasıl Gidilir?

Kale Alanya’nın merkezinin her noktasından görülebilecek bir tepede bulunmaktadır. Yaz aylarında turlar vasıtasıyla kaleye çıkabileceğiniz gibi şahsi araç ilede bölgeye ulaşmanız mümkündür.

Şahsi aracınızla Alanya merkezden Antalya yönüne doğru ilerlerken  tabelalarını takip ederek Kaleye ulaşabilirsiniz.