Amasya ili Hükümet Konağı yanında bulunan Amasya Saat Kulesi 1865 yılında Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından yaptırılmış ancak 1940 yılında köprü inşaatı sırasında hasar görüp harab olmuş ve 2002 yılında tekrar inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde saat kulelerinin büyük öneme sahip olması ve insanların zamanı bilmeleri için şehir merkezlerinde bulunan saat kulelerinden bilgi alması yanı sıra Amasya Saat Kulesinin ayrı bir anlamı bulunur.

Anadolu’nun işgali sırasında Merzifon’a yerleşen İngiliz birlikleri Amasya’da karışıklıklar çıkartmak ve halkı tahrik etmek için bir takım kışkırtma eylemlerine girişmişlerdir. Merzifon’dan gelen iki İngiliz subayı Mondros Mütarekesi’nin 4. maddesini gerekçe göstererek Amasya cezaevindeki bütün mahkûmların serbest bırakılmasını isterler. Ancak başta Mutasarrıf Sırrı Bey olmak üzere hapishane müdürü ve komiser İsmail Efendi İngilizlerin isteklerine boyun eğmez ve İngilizlerden Amasya’yı hemen terk etmeleri istenir. Bu isteği yerine getirmekten başka çare bulamayan İngilizler Amasya’yı terk ederler. Ancak ertesi gün başlarında İngiliz temsilcisi Solter’le birlikte tekrar Amasya’ya gelirler. Bu defa geliş sebepleri farklıdır: Mutasarrıf Sırrı Bey’i tutuklamak. Bu arada bir grup İngiliz askeri, Saat Kulesi’nin kapısını kırarak içeri girer ve kulenin tepesinden Türk Bayrağını indirip, İngiliz bayrağını çekerler.

Bu olay Amasya’da büyük bir tepkiye yol açar. Meydana toplanan kalabalık tam isyanın eşiğindeyken şehrin ileri gelenlerinden Müftü Hacı Tevfik Efendi, Kadı Ali Himmet Efendi, Hoca Bahaeddin Efendi ve Vaiz Abdurrahman Kâmil Efendiler meydana yetişerek halkı sakinleştirirler. Şehir halkı, Amasya’da kargaşa çıkarmak isteyen İngilizlerin bu oyununa gelmekten kurtulmuştur ama hepsi çok üzüntülüdür. Gözyaşlarını tutamayan Kadı Ali Himmet Efendi’nin üzüntü ve öfkeyle “Allah büyüktür, bizim gibi asil bir milletin memleketinde yabancı bayrağı dalgalanamaz.” diye sesini yükselttiği sırada hiç beklenmeyecek bir uğultu yükselir. Aniden çıkan fırtına herkesin korkuyla yere yığılmasına neden olur. Kısa süren bu fırtına, Saat Kulesi’nin tepesinde dalgalanan ingiliz bayrağı’nı param parça ederek Yeşilırmak üzerine savurup atmıştır. Ayağa kalktığında olan biteni gören Amasya halkını büyük bir mutluluk sarmıştır. Gördükleri bu inanılmaz olay karşısında korkan İngiliz askerleri geri çekilerek Hükümet Konağı’na zorlukla sığınırlar. Halk ise kuleden indirilen Türk Bayrağı’nı besmele ve tekbir sesleriyle tekrar yerine çeker.

Amasya Saat Kulesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Saat kulesi Türk Telekom il müdürlüğü ve Atatürk Anıtının önündeki köprünün karşı tarafın Yeşilırmak nehri kıyısında görülebilir. Ayrıca nehir kıyısı boyunca harika tarihi Amasya evleride görülebilir.