Yerebatan Sarnıcından sonra İstanbul’un 2. büyük sarnıcı olan Binbirdilek Sarnıcı (1001 Direk Sarnıcı) Sultanahmet Meydanı’nda Eski Adliye Binasının karşısında yer alır. Yapım tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamakla beraber görüşlerden biri 4. yüzyılda İmparator I. Konstantin döneminde yaptırıldığıdır. Diğer bir görüş ise 6. yüzyılda İmparator Jüstinyen dönemide yaptırılmış olmasıdır.

16. yüzyılda İstanbul’u ziyaret eden Alman R. Lubenau sarnıcın ipek işleme atölyesi olarak kullanıldığını yazmıştır. Osmanlı zamanında sarnıç asıl amacı olan su depoluğu görevi yerine farklı amaçlarla kullandığı anlaşılmaktadır. Binbirdilek Sarnıcı ismi Osmanlı döneminde sarnıç içerisinde  bulunan 224 adet sütuna atfen söylendiği iddia edilir.

İstanbul gibi yer yerinden tarih akan bir şehirde ve bu şehrin en çok tarihi yapıyı barındırdığı bir bölgesinde bulunan Binbirdirek Sarnıcı günümüzde hakettiği ilgiyi göremediğini düşünebiliriz. Yerebatan Sarnıcının yanında biraz geri planda kalan sarnıç mutlaka görülmesi gereken bir yapı. Yüzyıllar boyunca ayakta kalmış ve şuan hayatta olmayan binlerce insana hizmet etmiş olan alanda bulunmak sizleri tarihsel bir yolculuğa çıkarıyor.

Binbirdirek Sarnıcı Gezi Rehberi

Etkinlikler

Günümüzde sarnıç içerisi müze olarak sergilenmektedir. Ayrıca bazı zamanlarda çeşitli etkinlikler ve konserler yapı içerisinde yapılıyor. Bazı film ve dizilerde sahne arkasında yer almıştır.  Sarnıç şuan özel işletme tarafından işletiliyor.

Binbirdirek Sarnıcı Giriş Ücreti

Sarnıç içerisine giriş ücreti 10 TL olarak belirlenmiş. İçerisi Yerebatan Sarnıcına göre biraz karanlık.

Nasıl Gidilir?

Binbirdirek Mh., İmran Öktem Cd., 34122 Fatih/İstanbul, Türkiye

Sultanahmet meydanı yakınlarında gezintiye çıktıysanız Alman Çeşmesini görmeden dönmeyin.