Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı aynı ismi taşıyan Boraboy köyü sınırları içerisinde bulunan Boraboy Gölü Tabiat Parkı muhteşem doğal güzelliği, göl manzarası eşliğinde vakit geçirebileceğiniz harika bir nokta. Bazı kaynaklarda ismi Borabay Gölü olarak geçsede doğru ismi Boraboy Gölüdür. Tabiat parkı içerisinde piknik ve kamp alanı, yürüyüş parkurları, konaklamak için ahşap kır evleri ve bungalov evleri restoran ve büfe bulunmaktadır. Tabiat parkına araç ile giriş 12 TL. (2019 fiyatı)

Karadenizin yeşillikleri içerisinde yine cenneten bir köşe gibidir Boraboy Gölü. Karadenizde yaşayan insanların alışık olduğu yeşilin en güzel tonları, şehir hayatı yaşayan insanların gözlerini doldurur. Dereden gelen suyun yanı sıra, göl tabanında su kaynaması ile suyu her zaman temiz kalmaktadır. Etrafında bulunan kayın, sedir kestane ağaçları ile çevresinde yeşilin her tonunu bulmak mümkünür.

Boraboy Gölü Hakkında Bilgi

Boraboy Gölü rakımı yaklaşık 1000 metredir. Göl krater gölü olarak bilinmesine rağmen doğru değildir. Bölgede bulunan küçük bir akarsuyun yıkıntılar sonucu önünde oluşan set sonucu oluşmuş bir göldür. Etrafında bulunan akarsulardan ve göl altındaki kaynak sulardan beslenmektedir. Yörede göle Aynalı Göl‘de denmektedir. Ayrıca internet üzerindeki haritalarından bazılarında Kocabey Gölü olarakda görünmektedir.

Boraboy Gölü Tabiat Parkı

Göl etrafı kayın, sarıçam, kestane ve sedir ağaçları ile çevrili muhteşem bir doğaya sahip zümrüt yeşili renginde bir göldür. Göl etrafının yapısı eğlenceli etkinliklerin ve harika zaman geçirebilmeye olanak sağlayan donatılarla düzenlenmiş bir turizm merkezidir.

Tabiat Parkı içerisinde piknik alanı, çadır kamp alanı ve yürüyüş parkurları bulunuyor. Ayrıca gölde balık tutmak için uygun noktalar bulunuyor. Oltanız ile gölde bulunan alabalık, yayın, sazan, kızılkanat gibi balık türlerini tutabilirsiniz.

Gölün neredeyse tüm kıyısında dinlenme ve piknik yapma imkanına sahip noktalar ve masalar bulunmaktadır. Göl içerisinde yunus bisikletleri ile tur atabilirsiniz. Ayrıca alanda bulunan yürüyüş parkurlarını kullanarak göle tepeden bakan bir seyir terasına tırmanmanız ve muhteşem manzarayı seyretmeniz mümkün. Burada güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Belki bir çok noktada bunun örneğini gösterebileceğiniz noktalar mevcuttur ancak göl kıyısında bulunan çınar ağaçlarının kökleri toprak aşınması ve yağmur sonrasında meydana çıkmış ve toprağa nasıl sardığı çok belirgin bir şekilde görünmektedir. Bu görüntü çocuklar için oldukça eğitici bir örnek oluşturmaktadır. Bir ağacın bir erozyonu nasıl önlediğinin en güzel örneğini canlı olarak bir göstermek eşsiz bir bilgi olabilir.

Eğer Amasya’da gezi planınız varsa Amasya Saat Kulesi ve civarını gezmeden dönmeyin.

Boraboy Gölü Ağaç Kökleri

Boraboy Gölü Tabiat Parkında Neler Yapılır?

Boraboy Gölü Tabiat Parkında doğa yürüyüşü yapılabilecek parkurlar bulunur. Ayrıca bölge piknik yapmak içinde uygundur. Ayrıca oluşturulan kamp alanları içerisinde çadır kampı kurabilir, bölgede bulunan restorantta yeme içme faliyetinde bulunabilirsiniz. Göl üzerinde bir tur atmak isterseniz gölde bulunan yunuslardan bir tane kiralayabilirsiniz. Bölgede bulunan bungalov evlerde konaklama yapabilirsiniz. Bunların tümünün yanı sıra bölgenin tertemiz havasını ciğerlerinize doldurarak doğanın muhteşem sesini dinleyebilirsiniz.

Boraboy Gölü Çadır Kamp Alanı

Tabiat parkı içerisinde bir çadır kamp alanı bulunuyor. Bu alan dışında herhangi bir noktaya çadır kurmak yasak. Kamp alanı ücretli. Bilgi ve alan kiralamak için bölgede bulunan Kır Lokantasına başvurmanız gerekiyor. Kamp alanında WC, lavabo ve elektrik bulunuyor. İşletmede çadır bulunmuyor. Bu nedenle çadır kampı yapmak isterseniz kendi çadırınızı getirmeniz gerekiyor.

Tabiat Parkı Fiyatları 2019

  • Tabiat parkına araçla (otomobil) giriş ücreti 12 TL.
  • Kişisel girişlerde kişi başı 4 TL
  • Bisiklet 4 TL, Motosiklet 6 TL, Minibüs 36 TL, Otobüs 108 TL
  • Çadır Kamp alanında çadır alanı kiralama fiyatı 40 TL. Karavan Alanı 53 TL. (Günlük Fiyatlar)
  • Kır evlerinde konaklama ücreti 3 yataklı gecelik 200 TL, 4 yataklı gecelik 235 TL. 
  • Bungalov evlerde kişi başı 50 TL.

En güncel fiyatlar ve detaylar için tabiat parkının resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

Bölgede bulunan işletmede yemek ve içeceklerin menü fotoğrafını inceleyebilirsiniz.

Boraboy Gölü Tabiat Parkına Nasıl Gidilir?

Göl Amasya il merkezine yaklaşık 60 km uzaklıktadır. Göle il merkezinden gitmek için D100 karayolunu kullanarak  Taşova – Erzincan – Erzurum yönüne doğru gitmeniz gerekiyor. İl merkezinden yaklaşık 30 km gidildikten sonra Köprülü kavşaktan Boraboy – Samsun – Ladik yönüne doğru dönün.

Amasya – Taşova arası Boraboy Kavşağı

Bu yola dönüldükten sonra yaklaşık 14 km sonra Boraboy gölü tabelasını gördüğünüz yerden sola doğru dönerek tabelaları takip edip bölgeye ulaşabilirsiniz.

Boraboy Gölü Kavşağı

Samsun il merkezinden elen ziyaretçiler Samsun-İstanbul yolundan Samsun’un Kavak ilçesini geçtikten 15 km. sonra Ladik yoluna girerek Ladik’e ulaştıktan sonra Erzican-Taşova güzergahında devam etmelidir. 34 km. sonra Boraboy Köyü’nün içinden geçerek tabiat parkına ulaşılabilir.

Gölün Havadan Görüntüsü

https://www.youtube.com/watch?v=izyl-ZAT40Y