Yazı Başlıkları
Çankırı Tuz Mağarası Hakkında Bilgi
Mağara içerisinde bulunan galeriler eski dönemlerde yapılan tuz madenciliği hakkında size bilgiler veriyor. Ayrıca Tuz Mağarası’nda 200 yıl önce bulunan eşek, 5 yıl önce bulunan tavşan ve 2 yıl önce tesadüfen ölü halde bulunan yılan hiçbir özelliğini kaybetmeden orijinal halleriyle sergileniyor. Mağara içerisindeki havanın astım ve solunum yolu rahatsızlıklarına karşı tedaviye destek olduğu belirlenmiştir.
Hayvan Ölüleri Neden Çürümüyor?
Mağarada herhangi bir çürüme olmamasının sebebi, mağarada yaşam şartının sıfır olması. Mağara içerisi tamamen antibakteriyel bir ortam olması sebebiyle bakteri, mikrop üremeleri gerçekleşmiyor ve fosillere zarar gelmiyor. Aslında “Yaraya Tuz Basmak” deyimide tuzun bu özelliğinden kaynaklanıyor.


Mağara içerisinde 6 farklı kaya tuzu heykeli bulunuyor. Ayrıca çeşitli noktalarda kaya tuzundan oluşmuş sarkık ve dikitler mevcut.
Mağara içerisinde bulunan kağnı eski dönemlerde kullanılan lojistik hizmetinin bir sergisi. Ayrıca eski dönemlerde madencilikte kullanılan araç ver gereçlerde sergileniyor.
Mağara içerisinde bazı noktalarda hala tuz madenciliğinin yapıldığı ve tuz çıkarıldığını bilerek bölgeyi ziyaret etmeyi unutmayın. Her gün açık olan mağarada giriş ücreti bulunmuyor.
Çankırı Tuz Mağarasına Nasıl Gidilir?
Mağara ve üretim bölgesi Çankırı il merkezine mesafesi yaklaşık 20 km. Mağaraya ulaşmak için merkezde bulunan Recep Tayyip Erdoğan Parkı yanından Esentepe caddesi üzerine doğru gidin ve yaklaşık 11 km ilerleyin. Daha sonra Çan-Kaya işletmesinin tabelasını takip ederek bölgeye ulaşabilirsiniz.