Bayburt’un Kırkpınar beldesi sınırlarında Pullur Deresi ile Sakızlı Deresinin birleşmesi sonucu Çoruh Nehrinin akışı başlar. Nehir dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biridir. Özellikle Artvin’de Çoruh Nehri rafting, kano ve nehir kayağı gibi akarsu sporlarını yapan yerli ve yabancı sporcuları ağırlamaktadır. 431 km uzunluğa sahip nehirin son 20 km’lik kısmı Türkiye sınırları dışında Gürcistan’ın Batum şehrindendir. Batum’da Karadeniz suları ile buluşarak yolculuğunu sonlandırır.

Yazı Başlıkları
Çoruh Nehri Hangi İllerden Geçer?
Nehir Bayburt, Erzurum, Artvin illerinin içerisinden geçerek Gürcistan’ın Batum şehrinden Karadeniz’e dökülür.

Çoruh Nehrinin ortalama debisi 278 m³/s’dir.
Nehir Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan Muratlı Barajı sonrası Türkiye topraklarını terk ederek Gürcistan topraklarına giriş yapar.
Çoruh nehri ve kolları üzerine 1969 yılında planlanmaya başlayan ve 1982 yılında master planı tamamlanarak günümüze kadar hala devam eden “Çoruh Nehri Hidroelektrik Gelişme Planı” kapsamında ana kola 10 adet, yan kollara ise 5 adet baraj inşa yapılması planlanmıştır. Bu plan çerçevesinde barajların bazıları hizmete açılmış, bazıları inşa halinde olmakla beraber proje aşamasında olan barajlarda bulunmaktadır.
Çoruh Havzası

Çoruh Havzası yaklaşık 22.100 km² alanı kapsamaktadır. Nehrin başlıca kolları Aksu Deresi, Barhal (Altıparmak) Çayı, Berta Çayı, Çapans Deresi, Deviskel Deresi, Masat Çayı, Murgul Çayı, Oltu Çayı, Şavşat Çayı, Sırakonaklar Deresi, Tiknasur (Madur) Deresi, Tortum Çayı, Yellitepe Deresi, Yıldırım Çayıdır.

Çoruh Nehri Üzerindeki Barajlar
Güllübağ Barajı

Erzurum’un İspir ilçesinde bulunan Güllübağ Barajı 96 MW kurulu güce sahip özel bir işletmeye sahip bir barajdır. Konum İçin Tıklayın.
Arkun Barajı
2014 yılında hizmete açılan Arkun Barajı Artvin – Erzurum il sınırları üzerinde bulunur. 237 MW kurulu güce sahip baraj yap-işlet-devret modeli ile yapılmıştır.

Yusufeli Barajı (İnşaat Halinde)

Tamamlandığında kemer tipi barajlar sınıfında Türkiye’nin en büyük, dünyanın 3. büyük barajı olacak olan Yusufeli barajı inşaatı devam etmektedir. Baraj hakkında ayrıntılı bilgi için 👉Yusufeli Barajı ve İnşaatı Hakkında Ayrıntılı Bilgi yazımızı okuyabilirsiniz.
Artvin Barajı

2016 yılında tam kapasite devreye alınan Artvin Barajı, Artvin’in Yusufeli ilçesi Yağcılar köyü yakınlarında bulunmaktadır. 332 MW kurulu güce sahiptir.
Deriner Barajı

670 MW kurulu güce sahip olan Deriner Barajı 2016 yılında hizmete açılmıştır. Barajın inşaat süreci Discovery Channel’ın Dev Yapılar programına konu olmuştur. ⏯Belgeseli izlemek için tıklayın.
Borçka Barajı

Artvin’in Borçka ilçesi sınırlarında bulunan Borçka Barajı inşaatına 1999 yılında başlanmış 2007 yılında hizmete açılmıştır. 300 MW kurulu güce sahiptir.
Muratlı Barajı

Türkiye – Gürcistan sınırında bulunan Muratlı Barajı 2005 yılında hizmete açılmış ve 115 MW kurulu güce sahiptir.