Ayvalık deyince ilk akla gelen yerler, Sarımsaklı Plajı, Şeytan Sofrası, Cunda Adası… Marmara bölgesinde gidebilecek tatil beldeleri arasında en çok tercih edilen bölgelerden bir tanesi olan Ayvalık beldesinde bulunan Cunda Adası Hakkında Bilgi vereceğiz.

Bu adın Piri Reis’in “Kitab-i Bahriye”sinde geçen Yunda Adalarından galat olduğu sanılıyor. Ulusal Kurtuluş’tan sonra, emperyalist düşmana ilk karşı koyan kahraman komutan anısına “Alibey Adası” adi verildi. Her iki isim de kullanılmaktadır. Ayvalıklı Rumlar buraya “kokulu ada” anlamına gelen “Moshonis” adını vermişlerdir. Bununda ünlü bir korsandan geldiği kayıtlıdır.

Cunda Adası, doğrusunu isterseniz, hangi adi kullanacağımızda biz de tereddütte düşüyoruz. Ayvalık’ı açık denize karşı kapayan, ya da açık denizden sonra mühürleyen bir görünüm taşıyor. Bu adanın, Ayvalık’tan bakıldığında, solundaki boğaza Dalyan Boğazı, sağdaki boğaza Dolap Boğazı adi verilir.

Çok eskiden, bir sandalın geçebileceği kadar sığ olan Dalyan Boğazı, 1880 yılında, iki yıllık bir çalışmayla açıldı, en derin yeri bir kulaçtan üçe indirildi, yirmi kulaç da genişletildi, Bugün Dolap Boğazı dediğimiz yerde bir köprü vardır. Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olma özelliği taşıyan bu köprüden önce, adaya geniş bir salla geçilirdi. Yani 10 yıl öncesine kadar bu şekilde yaşandı. Köprüden sonra Ayvalık’a gelmek için 500 metre uzunluğunda dar bir geçit vardır, bu 1817 tarihinde yapılmıştır. 1900 yıllarında 8-100.000 kişinin oturduğu adada, simdi 2000 dolayında insan barınmaktadır. 1900’lerde 4 ilkokulu, 1 Kız Okulu, 1 Öksüz Yurdu varken, bugün ise sadece 1 İlköğretim okuluyla 1 Yetiştirme Yurdu bulunuyor.

👉İlgili Yazı : Sarımsaklı Plajı Hakkında Bilgi, Nasıl Gidilir, Otelleri, Plaj Özellikleri

O yıllardaki ahtapot üretimi yılda 100.000 kg. uzumu dışarıdan getirilerek üretilen şarapsa 500.000 kg. olarak saptanmıştır. Yine o yıllara ait elimize gecen, fakat net olmayışı yüzünden burada kullanamadığımız bir kartpostal, bina yoğunluğu, ada ilçesinin büyüklüğünü göstermektedir. Cunda, namı diyar Alibey Adası, Saim Hüseyin Onen’in verdiği bilgiye göre, unlu 31 Mart olayından sonra (1908) bucak oluyor. O tarihe kadar Osmanlı yönetiminde Midilli Valiliğine bağlı bir ilçedir Cunda. Belediyesi vardır, okulları vardır, o da Ayvalık kadar zengindir, görkemlidir. Güzelim binaların yoğunluğu, Ayvalık’ı da geniş ölçüde harap eden 1944 depremiyle birlikte ortadan kalkar, günümüzün Cunda’sı doğar.

Demokrat parti yönetimi sırasında yapılan bir halk oylamasıyla da Ayvalık’ın iki mahalleli bir uzantısı olur. Yazlan Ayvalık’tan ve Alibey Adası’ndan, saat başlarında motorlar kalkar. Bununla beraber kara yoluyla da gidilebilir. Adanın küçük tepeciklerine çıkıldığında adanın güzellikleri, koylar ve boğaz bütün güzelliğiyle görülebilir. Eski insanların, eski uygarlıkların yeridir bu ada. Ada çevresinde gezilebilecek, yüzülebilecek birçok koy vardır. Buda adaya doğa güzelliği sağlamıştır. Cunda (Alibey) adasında kordon boyunca balık lokantaları vardır, çoğu kişi buraya balık yemeye gelir. Akşam günbatımında da sahile gelerek, küçük bir taverna masasında, zevkinize uygun bir içkiyle, sardalye yada başka türde balık yiyebilirsiniz.

👉İlgili Yazı : Şeytan Sofrası Hakkında Bilgi

Eğer Ayvalık’a tatile gidiyorsanız mutlaka bir tekne turu yapmalısınız. Tüm tekne turlarının en uğrak noktası Cunda Adası. Elbette adanın güzelliklerini görmek için 2-3 saat size yetmeyecek ama adanın etrafını ve Ayvalık koylarını görebilmek için bunu yapmalısınız.

Cunda adasının tarihi sokaklarında gezinti yaparak fotoğraflar çekebilirsiniz.

Bisiklet ile ada turu yapabilirsiniz.

Cunda’da gece hayatı oldukça hareketli.

Sokaklara kurulu olan standlardan hediyelik eşya satın alabilirsiniz.