Edirne şehri bulunduğu konum nedeniyle bir çok tarihi köprüye sahiptir. Bunun nedeni ise şehrin Tunca, Arda ve Meriç nehirlerinin buluştuğu düzlük ve verimli alana kurulmuş olmasıdır. Bir dönem Osmanlı Devleti’ne de başkentlik yapmış olan Edirne’ye, Avrupa ile Asya’yı bağlayan yolun üzerinde bulunması nedeniyle bölgede bulunan nehir geçişleri için tarihte bir çok köprü yapılmıştır. Edirne’de bulunan tarihi köprüler listemizde sıraladığımız köprülerin yapılış yıllarını, belirli özelliklerini ve kullanım durumlarını belirttik. İşte Edirne’nin tarihi köprüleri;
Yazı Başlıkları
Meriç Köprüsü

Edirne’de ve Türkiye’de Osmanlı Köprü mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Meriç Köprüsü’nün asıl adı Mecidiye Köprüsüdür. Üzerinden geçilmesini sağlayan Meriç Nehri nedeniyle zamanla halk arasında Meriç Köprüsü olarak adlandırılmıştır. Edirne’de bulunan tarihi köprüler arasında en uzun olan köprülerden biridir.
Meriç köprüsü inşaatına 1842’de Sultan Abdülmecit döneminde başlanmış ve 5 yıllık bir inşaat süresi sonunda 1847’de kullanıma açılmıştır. Köprünün uzunluğu 263 metredir ve bu uzunluğu 13 ayak taşımaktadır. 12 sivri kemeri ile tarihi köprü muhteşem bir görüntüye sahiptir. Köprünün ayakları arasında boşaltma gözleri bulunmaktadır.
Tunca Köprüsü

Günümüzde Tunca Köprüsü olarak bilinen Ekmekçizade Ahmetpaşa Köprüsü Edirne’nin Odunpazarı ilçesi Tunca nehri üzerinde yer almaktadır. 15. yy.da Ekmekçizade Ahmet Paşa tarafından yaptırılan köprünün Mimarı İstanbul’da Sultan Ahmet Camisinin mimarı ve Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkar Mehmet Ağa‘dır.
Köprüde toplamda 11 ayak ve 10 kemerden oluşmaktadır. Köprünün bir bölümü ve günümüzde ortada bulunan yazıtlı köşk kısmı su taşkını sonrasında yıkılmış, 2008 yılında restore edilmiştir.
İlginizi Çekebilir | |
![]() Tunca Köprüsü Hakkında Detaylı Bilgi, Ne Zaman Yapıldı, Kim Yaptırdı |
Tunca Köprüsü Konumu İçin Tıklayın.
Gazi Mihal Köprüsü
Edirne’nin batısında, Bulgaristan’a giden yol üzerinde bulunan Gazi Mihal Köprüsü Tunca Nehri üzerindedir. Edirne’nin tarihi köprüleri arasında en eski köprülerden biridir. Köprü Bizans döneminde yapılmış ve 1402 yılında Gazi Mihal Ney tarafından büyük bir onarımdan geçirilmiştir. Köprünün ayakları arasında bulunan kemer tipi ve yapılış biçimi ile onarım büyüklüğü anlaşılmaktadır.
Yaklaşık 100 metre yakınında yeni bir köprü yapılmıştır. Köprü sadece yaya trafiğine açıktır.
Gazi Mihal Köprüsü Konumu İçin Tıklayın.
II. Bayezid Köprüsü
II. Bayezid Köprüsü, II. Bayezid Külliyesinin hemen yanında 2 kola ayrılan Tunca Nehrinin Külliye’ye yakın olan tarafında bulunmaktadır. 1488 yılında II. Bayezid tarafından Mimar Hayrettin’e yaptırılmıştır. Ancak köprünün bu tarihte yapıldığına ve Mimarının Hayrettin olduğuna dair herhangi bir kayıt bulunmaktadır. Mimarisi ve yapılan testler ile bu sonuca varılmıştır.
Köprü günümüzde de oldukça sağlamdır. Üzerinde araç geçişi devam etmektedir. II. Bayezid köprüsü devamında bulunan Yanlızgöz Köprüsü ile Tuna Nehrinin ayırdığı şehrin iki yakasını biribirine bağlayan köprülerden biridir.
İlginizi Çekebilir | |
![]() Ali Paşa Kapalı Çarşısı – Edirne |
Yalnızgöz Köprüsü
II. Bayezid Köprüsü’nün devamı olarak yapılan Yalnızgöz Köprüsü Tunca Nehri üzerinde şehir merkezi tarafında bulunmaktadır. Tamamı kesme taştan yapılan köprü 1570 yılında II. Selim döneminde yapılmıştır. Günümüzde Tunca nehrinin ana kolu bu köprü altından akmaktadır.
Saraçhane Köprüsü
Edirne’nin kuzeybatısında Sarayiçi yakınlarında bulunan Saraçhane Köprüsü 1451 yılında II. Murat döneminde devlet adamı Şahabettin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bu nedenle köprüye Şahabettin Paşa Köprüsü’de denir. Köprünün toplam uzunluğu 120 metreyken genişliği 5 metredir. 11 ayak üzerinde duran köprüde 12 kemer bulunur. Bu kemerlerden köprünün iki yakasında bulunan ilk kemerler toprak altında kalmıştır. Köprü 1702’de orta kemerden yıkılmış ve II. Mustafa tarafından onarılmıştır ve 50 metre uzatılmıştır. Saraçhane ismi ise köprünün hemen yakınında bulunan Saraçhane mahallesinden gelmektedir.
Fatih Köprüsü
Sarayiçinde Tunca Nehrinin ayırdığı Demirkapı ile Adalet Kasrını birbirine bağlayan Fatih Köprüsü, İstanbul’un fethinden 1 yıl önce 1452’de yapıldığı düşünülmektedir. 3 gözlü köprü 34 metredir. Çeşitli zamanlarda onarım ve restorasyon görmüştür.
İlginizi Çekebilir : Adalet Kasrı Hakkında Bilgi |
Kanuni Köprüsü
Yine Sarayiçinde Tunca Nehri üzerinde bulunan Kanuni Köprüsü, tahmin edilebileceği gibi Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmıştır. Köprü Mimar Sinan’ın eseridir. 1553 yılında inşaatına başlanmıştır. 1902 yılında sel nedeniyle hasar görmüştür. Son onarımı 1990 yılında yapılmıştır.