İstanbul Belgrad Ormanı içerisine günübirlik piknik yapılacak alanlarda Neşet Suyu Tabiat Parkı ile birlikte en çok tercih edilen tabiat parklarından biri olan Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı içerisinde Osmanlı Döneminde Sırp esirlerin yaşadığı köyü barındırmaktadır. Köye ait kilise kalıntıları park içerisinde günümüzdede görülebilmektedir.  Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı ismini ünlü yazar Falih Rıfkı Atay’dan almıştır.

Belgrad Ormanının doğal güzelliğini anlatmakla bitirmek mümkün değildir. İstanbul gibi Metropol bir şehir içerisinde bulunan bu büyük ormanda büyükşehirin nimetlerinden dolayı ulaşım ve imkan bolluğunun yanı sıra 400 çeşit bitki ve yaklaşık 170 çeşit kuş çeşidinin görüntü ve sesi insana unutamayacağı bir gün geçirmektedir.

Belgrad Ormanı içerisinde bulunan Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı günübirlik piknik yapmak amacıyla gidilecek en güzel noktalardan bir tanesidir.

Belgrad Ormanı, 1953 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile “Muhafaza Ormanı” olarak ilan edilmiş, 1956 yılında ise rekreasyonel faaliyetlere açılmıştır. İstanbul’da yaşayan büyük bir nüfusun ormandan, kültürel, estetik, turistik, eğlenme ve dinlenme gibi çeşitli yönlerden faydalanmasının sağlanması amacıyla Valide Sultan Bendi, Topuzlu Bend ve Neşet Suyu civarında piknik alanları yapılmış, daha sonra bu alanlar, ormanın benzer karakter taşıyan diğer yerlerine de dağıtılmıştır. Belgrad Ormanı içerisindeki Tabiat Parklarından biri olan Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı, ormanda günübirlik rekreasyonel faaliyetlerin gerçekleştirilebildiği, Belgrad Ormanı merkezinde odak noktası olan yeri ile Kır Lokantasında orman içi dinlenme imkanı da veren bir alandır. Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı’nın karşısında Geyik Üretme İstasyonu bulunmaktadır.

Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı’nda Neler Yapılır?

Günümüzde Belgrad Ormanı, yaklaşık 15 milyon kişiye ev sahipliği yapan İstanbul kentinin başlıca rekreasyonel alanlarından biri olmuştur. Orman, özellikle bahar aylarının başından sonbaharın ortalarına kadar binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Bu ormanda yapılan faaliyetlerin başında da piknik yapmak gelir.

Belgrad Ormanı, tarih içinde her ne kadar büyük oranda şehre kaliteli su sağlaması bakımından ön plana çıkmış olsa da, avlanma, yürüyüş, piknik ve kısa süreli konaklamalar gibi çeşitli aktiviteler de bu ormanda gerçekleştirilmiştir. Orman, özellikle Avrupalı seyyahlar, sefirler ve diplomatlar için yüzyıllar boyunca İstanbul’un gözde sayfiyelerinden biri olma özelliğini korumuştur. Belgrad Ormanı’nın su üretimi fonksiyonu nedeniyle dikkatlice korunması, ormanın doğal karakterinin bozulmasını da önlemiş ve dolayısıyla burası bir sayfiye yeri olarak dikkat çekmiştir.

Belgrad Ormanı’nda yer alan Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı’nda günübirlik piknik, bisiklet ile gezinti, patika yollarda veya tabiat parkından girişi bulunan 6 km’lik parkurda yürüyüş yapılabilir. Doğa fotoğrafçılığı, flora veya fauna araştırmaları gibi aktivitelerde bulunulabilir. Ayrıca günümüzde tabiat parkı içerisinde bulunan Belgrad Köyü kilise kalıntısı görülebilir.

Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir?

Ulaşım: Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı’na, özel araçlarıyla gelenler için Belgrad Ormanı Bahçeköy Giriş Kapısı ve Belgrad Ormanı Kurtkemeri Giriş Kapısından olmak üzere 2 ayrı noktadan giriş yapılabilmektedir.

Toplu taşımayı kullanacak olanlar Bahçeköy’e varış için Yenikapı-Hacıosman Metro hattını kullanarak Hacıosman’a geldikten sonra “42HM Bahçeköy-Hacıosman” otobüsü, Metrobüs kullanarak Zincirlikuyu’na gelenler “42M Bahçeköy-Zincirlikuyu” otobüsü, Taksim yönünden gelenler “42T Bahçeköy-Taksim” otobüsü, Beşiktaş yönünden gelenler “Bahçeköy-Beşiktaş” minibüsü, Sarıyer yönünden gelenler “153 Bahçeköy-Sarıyer” otobüsü veya “Bahçeköy-Sarıyer” minibüsü ile Bahçeköy’e ulaştıktan sonra taksi ile Tabiat Parkına ulaşabilirler.

Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı Giriş Ücreti (Belgrad Ormanı Giriş Ücreti)

Şahıs 4 tl, İndirimli 2 tl, Bisiklet 4 tl, Motosiklet 8 tl,otomobil 12 tl, minibüs 35 tl, Midibüs 60 tl, otobüs 110 tl