Fatih Sultan Mehmet Köprüsü

İstanbul’da Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan 3 köprüden biri olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 2. köprü olarakda bilinir. Köprünün kurulu olduğu iki yaka Avrupa ve Asyanın birbine en çok yaklaştığı noktadır. Köprü Rumeli yakasındaki Hisarüstü ile Anadolu yakasındaki Kavacık mevkilerini birbirine bağlar. Bu noktada boğaz genişliği 800 metredir.

İstanbul Boğazından İlk Geçiş

M.Ö 511’de Pers Kralı Darius İskit seferine çıktığında İstanbul boğazı engelini gemilerini yan yana getirerek aşmış ve 700 bin kişilik orduyu bu şekilde Trakya tarafına geçirmiştir. Bu geçiş bilinen ilk boğaz geçişidir.

Boğaziçi Köprüsü (15 Temmuz Şehitler Köprüsü) Yapımı

Yapımına 1970 yılında başlanan ve 1973 yılında açılan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ilk yapım aşamasında günlük 33 bin araç geçişi için tasarlanmıştır. Ancak köprü yapımından yaklaşık 10 yıl sonra köprüdeki araç geçiş sayısı 130 bine ulaşmıştır. Bu rakamlar hızlı gelişen ve genişleyen İstanbul için yeni bir köprü ihtiyacını doğurmuş ve boğaza 2. bir köprü hesapları yapılmaya başlanmıştır.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü İnşaatı ve Açılışı

Köprünün proje hizmetleri İngiliz Freeman, Fox ve Partners firması ve BOTEK Boğaziçi Teknik Müşavirlik A.Ş. firması tarafından yerine getirilmiş, inşaatını ise Türkiye’den STFA, Japon Ishikawajima Harima Heavy Industries Co. Ltd., Mitsubishi Heavy Industries Ltd. ve Nippon Kokan K. K. adlı şirketlerin oluşturduğu konsorsiyum 125 milyon dolar karşılığında üstlenmiştir. (sabah.com.tr)

Köprü Temel Atma Töreni

Köprü’nün temel atma töreni 29 Mayıs 1985 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Başbakanı Turgut Özal’ın katılımıyla gerçekleşmiştir.

Köprü Projelendirme

Köprü yapımında kullanılan kutu şeklindeki tabliye tasarımı, ilk olarak Freeman Fox Mühendislik Firmasıntarafından geliştirilmiş ve sırası ile 1966, 1973 ve 1981 yıllarında yapımları tamamlanan Severn (Orta açıklık 988 m), Boğaziçi (Orta açıklık 1074 m),Humber (Orta açıklık 1410 m) köprülerinde kullanılmıştır.

Humber Köprüsü
Severn Köprüsü

İnşaat Aşamaları

30 temmuz 1987 tarihince iki kule tamamlanmış ve kedi yolları yapılmıştır. Çelik hat montajlarının tamamlanması sonrası tabliye montajına geçilmiştir.

FSM Kedi Yolu İnşaası

17 Eylül 1987 tarihinde ilk tabliye 18 Ekim 1987 yılında ise son tabliye yerleştirilerek İstanbul’un iki yakası 2. defa birbirine bağlanmıştır.

FSM Köprüsü Son Tabliye Montajı

Köprü Açılışı

Son olarak 29 Mayıs 1988 tarihinde köprü inşaatı tamamlanmış ve açılışa hazır hale getirilmiştir. Dönemin başbakanı Turgut ÖZAL tarafından 03 Temmuz 1988 tarihinde açılışı gerçekleştirilen Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden ilk geçen özel araçta yine Başbakan Turgut ÖZAL’ın aracıdır.  FSM köprüsü açılışında eşi Semra ÖZAL’a “Hadi Bir Kaset Koyda Şöyle bir Neşenelim” demesi hala akıllardadır.

Rotanızda İstanbul varsa gezebileceğiniz yerleri görmek için tıklayın.