Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada, 289 km² yüzölçümüne sahiptir. Çevresi yaklaşık 83 km olup, anakara ile en yakın ulaşım bağlantısı Gökçeada-Kuzu Limanı ile Gelibolu Yarımadası-Kabatepe Limanı arasındadır. Gökçeada anakaraya yaklaşık 23 km uzaklıktadır ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir Ada’nın bitki örtüsünü çam ormanları, makilikler ve zeytinlikler oluşturur. Ada bir baraj ve üç gölete sahiptir ve su kaynakları bakımından oldukça zengindir. Ada yüzölçümünün yaklaşık %75’i tarımsal olarak kullanılabilir nitelikte olup, bu oran Türkiye ortalamasının çok üzerindedir.

Gökçeada’nın doğal yapısından kaynaklanan bir iç turizm potansiyeli mevcuttur. Yıldız Koyu, Kuzu Limanı, Güzelce Koy, Aydıncık, Kokina, Kapıkaya, Yuvalı Sahilleri, Laz Koyu, Uğurlu Plajları ve Gizli Liman gibi, yüzme ve sörf amaçlı kıyı potansiyeli yüksektir. Bunun yanı sıra, Kokina Kaya Mezarları, Yeni Bademli Höyüğü, Marmaros Şelalesi, Kaşkaval Burnu, şifalı çamuru ile tuz gölü ve adanın yüksek noktalarında asırlık çınarlar altında serin piknik alanları, değerlendirilmeye uygun önemli turizm değerleridir.

Turizm, Gökçeada’nın sahip olduğu bakir doğal kaynakları sayesinde kalkınma açısından en geniş fırsatları vaat eden sektörüdür. Ada koşulları dikkate alınarak turizm dört ana başlıkta gruplandırılabilir.
Bunlar;
• Deniz turizmi
• İnanç turizmi
• Doğa turizmi (eko-turizm) ve
• Kültür turizmidir.

Gökçeada, doğasında barındırdığı göz alabildiğince uzun kumsalları, temiz denizi, yeşil ve maviyi birleştiren kendine has örgüsü ile deniz turizmine yönelik önemli bir potansiyel taşımaktadır.

Bu bağlamda Aydıncık, Yuvalı, Yıldız Koyu, Uğurlu, Gizli Koy önemli plajlardır. Uygun rüzgârları yatçılık ve yat yarışları açısından da Gökçeada’yı önemli bir yat turizmi destinasyonu haline getirmeye uygundur. Gökçeada nisan ayından başlayarak ekim ayına kadar devam eden ve rüzgâr sörfü açısından çok önemli olan rüzgâr sezonu nedeniyle, sörfçülük için de önemli fırsatlar sunmaktadır. Gökçeada’da yer alan uluslararası sörf okulu, yeni başlayanlara eğitim verdiği gibi, ileri derecede sörf bilenlerin de burada sörf yapmalarını ve tesislerden yararlanabilmelerini mümkün kılmaktadır.

Tüm bu turistik potansiyellerinin yanında Gökçeada’nın asıl sunması gereken turistik imajını, zengin tarihi ve kültürel potansiyeli oluşturmaktadır. Çeşitli kültürlerin buluştuğu adada, camiler, kiliseler, manastırlar, eski Rum evleri ve modern mimari örnekleri bir arada bulunmaktadır. Bunun yanında belediye tarafından düzenlenen etkinlikler ve Ağustos ayı içerisinde açık havada yapılan “Gökçeada Film Festivali”, yine Ağustos ayı ortalarında ve Rum vatandaşlarca kutlanan Meryem Ana bayramı, Gökçeada’nın sahip olduğu kültürel çekiciliklere örnek teşkil etmektedir.

Gökçeada’da Farklı Rota ve Aktiviteler

Adada doğa turizmi kapasımında şunları yapabilirsiniz.

•Anıt Ağaç İnceleme Turu
Adanın muhtelif yerlerinde yer alan ve koruma altında olan anıt ağaçların incelenmesi ve bu ağaçların fotoğraf çekim turu yapılabilir. Şekil 1’de Tepeköy’de yer alan bir anıt çınar ağacı görülmektedir.

•Kuş Gözlemi ve Dinletisi
Adada sulama ve içme suyu toplama amaçlı yapılmış göletlerde, bir lagün gölü olan Aydıncık (Kefaloz) Tuz Gölünde ve ormanlık bölgelerde yaşayan, yerli ve göçmen kuşların gözlemi yapılabilir. Ayrıca dere yataklarında gece konaklayan ve sabaha kadar öten dere bülbüllerinin muhteşem seslerini turistlere dinletme turları da düzenlenebilir. Bu bülbül türü, Luscinia Megarhynchos olarak adlandırılan ve Turdidae (Ardıçkuşlarıgiller) familyasına mensup bir kuştur.

Yıldızkoy Sualtı Milli Parkı

• Yıldızkoy Sualtı Milli Parkına Dalış Turu
Yıldızkoy’la ile Yelkenkaya arasında yer alan ve Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı TÜDAV’ın girişimleriyle “Sualtı Milli Parkı” olarak ilan edilmiş Gökçeada Deniz Parkı, 200 m genişliğinde ve 1 mil uzunluğunda büyüklüğe sahiptir (www.canakkale.gov.tr). Bu parkta sportif amaçlı dalış turları düzenlenebilir.

• Balonla Adayı İzleme Turu
Gökçeada’nın yürüyerek ulaşılamayan eşsiz güzelliklerini göklerde süzülerek gezen bir balon turu ile seyretme aktiviteleri yapılabilir.

• At veya Katır Turu
Özellikle Tepeköy çevresindeki eşsiz dağ, orman ve deniz manzaralı yerlerde at veya katırla gezinti turları düzenlenebilir. Şekil 2’de Tepeköy Çınar Altı bölgesinde olan at veya katır turu safari parkuru yer almaktadır.

•Çamur Banyosu
Aydıncık (Kefaloz) bölgesinde yer alan Tuz Gölünün Temmuz ayında kurumasıyla ortaya çıkan çamurla, çamur banyosu yapılabilir.

•Doğa Yürüyüşleri
Adanın sahil bölgeleri, ormanları ve dağlık alanlarında keyifli doğa yürüyüşleri yapılabilir.

•Yamaç Paraşütü
Uğurlu Köy ve Şirin Köy civarlarında yer alan yüksek tepelerden, ovalara yamaç paraşütü aktiviteleri yapılabilir.

•Olta Balıkçılığı
Adada, içinde sazan balığı olan ve avlanma yasağı bulunmayan göletlerinde, sahillerde ve teknelerle açık denizlerde balık avı yapılabilir. Ayrıca, Türkiye’nin sadece birkaç bölgesinde yapılabilen Kılıç Balığı avı da Haziran-Temmuz aylarında Gökçeada’da yapılabilmektedir.

•Bisiklet Turu
Adanın sahil bölgeleri, dağları ve eski Rum köyleri civarlarında yer alan toprak yollarda bisiklet turları düzenlenebilir. Özellikle Dereköy ve Marmaros bölgeleri bisiklet turu için en ideal bölgelerdendir.

•İlginç Jeolojik Oluşumların Seyri
Kaleköy yakınlarında yer alan ve bir sulat milli parkı olan Yıldız Koy sahilinde bulunan ve Hayvan şekillerinde olan kaya oluşumları, Kuzu Limanı bölgesinde yer alan Kaşkaval (Peynir) Kayalıkları, Şahin Kaya Şelalesi ve Dev Kazanları, Marmaros Şelalesi Kaya Oluşumları ve Eşelek köyü yakınlarında yer alan tepelerde mevcut ilginç jeolojik kaya oluşumların seyri veya fotoğraf çekimleri yapılabilir. Şekil 3’de Yıldız Koy kaya oluşumları yer almaktadır.

•Şelale Gezintileri
Adanın Marmaros bölgesinde yer alan büyük şelale, Şahinkaya Köyü yakınlarındaki şelale ve Merkez Toplu Konutlar bölgesine yakın küçük şelale gezintileri yapılabilir.

Göçeada’ya Nasıl Gidilir?

Adada bir havaalanı bulunmaktadır.

Gökçeada’ya Nasıl Gidilir?

Günümüzde sadece deniz yolu ile ana karaya ulaşım sağlanıyor. GESTAŞ firması tarafından feribot ve deniz otobüsü seferleri düzenleniyor. Seferler hakkında güncel bilgi için GESTAŞ firması web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Araçla Gökçeada’ya geçmek isteyen ziyaretçiler Kabatepe Limanına ulaşmaları gerekiyor.

 

Adada bir havaalanı var ancak şuan herhangi bir sefer düzenlenmiyor.