Osmanlı döneminde Topkapı Sarayının bahçesi olarak kullanılmış ve sarayın güllerinin yetiştirildiği bahçe olan Gülhane Parkı konumu ve tarihsel izleri ile İstanbul’un en çok bilinen ve en çok ziyaret edilen parkıdır. Tarihi yarımadada, Topkapı Sarayının hemen önünde bulunan park içerisinde tarihe tanıklık etmiş bir çok ağacın yanı sıra bazı tarihi yapılarda mevcuttur. Bir dönem hayvanat bahçesi bulunmasına rağmen günümüzde Gebze’ye taşınmıştır.

Gülhane Parkı 1912 yılında İstanbul Şehremini* Cemil Topuzlu tarafından gerekli düzenlemeler yapılarak halka açılmıştır.

*İstanbul Şehremini : Osmanlı Devletinde İstanbul’daki saray ve devlete ait binaların bakımı ve tamiriyle uğraşan ve saraylara gerekli olan şeyleri satın alan kimse.

Parkın ismi eski dönemlerde bu alanda Gülbeşeker imalathanelerinin bulunması dolayısıyla  Gülhane ismini almıştır.

Gülhane Parkı Gezi Rehberi

Yaklaşık 12 hektar alana kurulu olan parkın neredeyse her noktası çiçeklendirilmiştir. Güneşin en tepede olduğu öğle saatlerinde serin ve gölgelik alan oluşturan ağaçları ile tarihi biz gezintiye çıkan yerli ve yabancı turist içinde ayrıca bir soluklanma noktasıdır. Özellikle bahar ve yaz aylarında güllerin ve çiçeklerin yaydığı müthiş ziyarete değer bir etki bırakmaktadır.

Park içerisinde kilometrelerce yürüyüş yolu bulunmaktadır. Kuş sesleri ve etrafında bulunan çiçek kokusu ile park içerisinde yürüyüş yapmak adeta insanı dinlendiriyor.

İçerisinde çay bahçeleri, müzeler, heykeller, dinlenmek için banklar, su havuzları, bazı tarihi yapılar ile WC ve Mescitte barındıran parka sabah erken saatlerde gitmek yoğunlukla karşılaşmamak adına mantıklı olacaktır.

Ayrıca boğaz manzarasının bulunduğu çay bahçesinde bir çay içebilirsiniz. 1 kişilik demlik için yaklaşık olarak 10 TL, 2 kişilik için 15 TL’lik bir ücret alınmaktadır.

Gülhane Parkında Görülmesi Gereken Yerler

Yukarıda da belirttiğimiz gibi park içerisinde görülmesi gereken noktalarda vardır.

Gotlar Sütunu; Gülhane Parkı’nın sahile yakın kesiminde bulunmaktadır. İstanbul’un Osmanlılar tarafından fethinden önceki devirden kalmış olan sütun, şehrin en eski anıtlarından biridir. Günümüze gelinceye kadar pek az değişikliğe uğramıştır. İsmini, sütunun kaidesinde bulunan yazıdan alan anıtın 4. yüzyıldan kaldığı düşünülmektedir.

Park içerisindeki tarihi çeşmeler; park girişlerinde bulunur ve üzerlerinde tarihsel kitabeleri yazmaktadır.

Yaşlı Zeytin Ağaçları ortama muhteşem bir hava katmaktadır.

Gülhane Parkı Giriş Ücreti

Parka giriş tamamen ücretsizdir.

Gülhane Parkı Ulaşım ve Otopark Bilgileri

Deniz yolu ve kara yolu ile ulaşım: Eminönü ya da Karaköy’e kadar deniz yolu veya otobüs ile geldikten sonra buradan tramvay hattına binerek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tramvay ile ulaşım: Gülhane Parkı’na tramvayla Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattına binip Gülhane Durağından inerek ulaşabilirsiniz.

Marmaray ile ulaşım: Marmaray ile Sirkeciye kadar geldikten sonra buradan yaklaşık olarak 10 dakikalık bir kısa yürüyüşle ya da tramvayla tek durak giderek kolayca ulaşabilirler.

Özel araç ile ulaşım şekilleri: Fatih tabelalarını takip edip devamında Eminönü yönüne doğru ilerlediğinizde Gülhane Parkı tabelaları sizleri yönlendirecektir. Ancak özel aracınızla bölgeye gelmenizi pek tavsiye etmiyoruz. Aracınızı kalabalık olmayan bir noktaya park ederek bölgeye toplu ulaşım araçlarıyla gelmek daha mantıklı olacaktır.