Elazığ’ın Sivrice ilçesi sınırlarında bulunan Hazar Gölü tarihi, çevresine kattığı güzelliği ve yaz döneminde içerisinde barındırdığı plajları, kamp alanları ve tesisleriyle Doğunun turizm cenneti.
Hazar gölü tektonik bir göldür. Çevresindeki kaynaklardan ve yağmur/kar sularından beslenmektedir. Bu nedenle suyu berrak ve tuzsuz tatlı bir sudur. Bu yönüyle adeta doğal bir yüzme havuzu gibi görülebilecek güzellikte olan Hazar Gölünün çevresinde yüzülebilecek ve güzel vakit geçirilebilecek bir çok alan bulunmaktadır.
Tektonik Göl : Yer kabuğu hareketi sonucunda oluşan çanakların sularla dolması ile meydana gelen göllere verilen isim.
Yazı Başlıkları
Hazar Gölü Hakkında Bilgi
Denizden 1250 metre yüksekte, uzun bölümü toplamda 22 km, en geniş noktası ise yaklaşık 6 km‘dir. Göl Türkiye’nin en derin göllerinden biridir. Derinliği 200 ile 250 metre arasında değişmektedir. Yaklaşık olarak 86 km2 alanı kaplamaktadır. Göl Hazarbaba Dağı eteklerinde bulunmaktadır.

Hazar Gölü Nerededir ve Nasıl Gidilir?
Gölün büyük bir bölümü Elazığ ili Sivrice ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca gölün Elazığ merkezinde ve Maden ilçesinde de kıyısı bulunmaktadır.
Gölün en işlek ve turizm açısından en gelişmiş noktası Sivrice ilçesi ve çevresidir. Sivrice ilçesi Elazığ merkezine yaklaşık 30 km, Diyarbakır merkezine ise 130 km uzaklıkta bulunmaktadır. İlçe Elazığ – Diyarbakır karayolu üzerinde bulunmaktadır. D885 karayolunun bir bölümü göl kıyısına paralel olarak ilerlemektedir.
Hazar Gölü Tesisleri
Gölün tertemiz suyu ve gölün etrafının doğal güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Göl çevresinde kamu kurumlarına ait kamplar, tatil siteleri ve çeşitli konaklama imkanlarıyla göl tam bir tatil cenneti vazifesi görüyor. Halka açık mavi bayraklı plajlar en tercih edilen bölge.
Göl çevresinde çeşitli plajlar, kamp alanları, dinlenme tesisleri bulunmaktadır. Günübirlik plaj keyfi yaşamak isteyenlerin yanısıra kamp yapmak için uygun noktalar ve tatil siteleri bulunuyor. Göl çevresinde bir çok nokta doğal bir kamp alanı. Ayrıca yaz aylarında özellikle hafta sonları Antalya, Muğla, İzmir gibi turistik şehir plajlarını aratmayan kalabalıklar görülebiliyor.
Elazığlı ziyaretçilerin yanısıra Diyarbakır, Tunceli, Bingöl gibi çevre illerdende oldukça ziyaretçi çeken Hazar Gölüne ayrıca Ortadoğu’dan da yabancı turistlerin uğrak noktası olmuştur.
Göl çevresinde bulunan başlıca tesisler şu şekilde ;
Sivrice Belediyesi Halk Plajı
Orman Kampı Plajı
Elazığ Belediyesi Halk Plajı
Tur-Pol Turistik Tesisleri Plajı
D.S.İ Kamp Plajı
Karayolları Kamp Plajı
Fırat Üniversitesi Kamp Plajı
Devlet Demir Yolları Kamp Plajı
TPAO Kamp Plajı
Hazar Gölü Suyu Temiz mi?
Bir gölde yüzmeyi düşünen insanların aklına ilk olarak göl suyu temiz mi? gibi bir soru geliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından 15 günde bir yapılan su analizlerinde verilen “Mükemmel – İyi – Yüzme Amaçlı Kullanılmaz” sonuçlarından İyi sonucunu alarak temizliğini kanıtlamaktadır. Göl çevresinden bulunan 9 plajda yapılan analizlerde ise en temiz plajın Hazar Baba Bakım ve Rehabilitasyon Kampı olduğu belirlenmiştir.

Batık Kent
Göl içerisinde Batık Kent olarak adlandırılan bir tarihi şehir bulunduğu bilinmektedir. Ancak sular altında kalan bu şehrin detayları kesin olarak bilinmiyor. Bu gizemli kentin Bizans, Osmanlı ve Selçuklu izlerlerini taşıyan bazı emareleri yağışın az olduğu ve göl seviyesinin düştüğü dönemlerde görülebiliyor ve gün yüzüne çıkıyor.

Elazığ’da gezilecek yer arıyorsanız Harput Kalesi yazımıza gözatın.