Memleketi Karadeniz’de olupta Türkiye’nin batısında yaşayan insanlar için Ilgaz tanıdık bir isim olabilir. Yolu yaklaşık olarak yarılamışken yolculuğa ara verilecek en iyi nokta Ilgaz. Hatta biraz reklam yapıyormuş gibi olacağız ama memlekette nerdesin diye soranlara eğer Ilgaz’dan yakınlarındaysanız Doğruyol Tesislerini geçtim veya yaklaştım dediğiniz zamanlar olmuştur. Ancak gelip geçtiğiniz Ilgaz ilçesinin doğal güzelliklerini ve muhteşem manzaralarını kaçırdığınızı bilmelisiniz.

Ilgaz yöresinde ilk yerleşmenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte ünlü coğrafyacı Strabon’un eserinde yöreye ilişkin bilgiler yer almaktadır. Sırasıyla Hitit, Frigya, Lydia, Pers, Büyük İskender, Pontus Kralları, Danişmentoğulları, Selçuklular, Candaroğulları ve İsfendiyar Bey egemenliğinde olan bölge, 1459 yılında Fatih tarafından Osman İmparatorluğu’na bağlanmıştır. Eski bir tarihe sahip olan İlçe, doğal kaynaklar açısından da oldukça zengindir. İlçedeki orman varlığı oldukça yoğun olup; ekonomik hayatta önemli bir yer tutmaktadır. Ancak ilçenin en büyük değerlerinden olan Ilgaz dağı da turizm sektörünün lokomotifi olmuş ve turizmin ilçe ekonomisi için olan önemini artırmıştır. İlçede aynı zamanda tarım ve hayvancılık da ilçe ekonomisine önemli katkı sunmaktadır.

Ilgaz’da Gezilecek Yerler

Ilgaz, yeşil coğrafyası ile birçok turizm türü için oldukça elverişlidir. İlçe sınırları içerisinde bulunan Ilgaz Dağları, hem ulusal hem de uluslararası üne sahiptir. Milli Park unvanı da taşıyan Ilgaz Dağları ve çevresi, kış turizmi, yayla turizmi, karavan turizm, kaya tırmanışı, dağ bisikleti, kuş gözleme, foto-jeep safari gibi turizm türlerinde lider bir konumda bulunmaktadır. Çankırı – Ilgaz – Kadınçayırı – Yıldıztepe Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ise gelecekte en önemli kış turizm bölgelerinden biri olacaktır. Uluslararası arenada İtalya, Lübnan ve İsviçre’deki kış turizmi merkezleri ve ulusal arenada ise Uludağ, Kartalkaya, Palandöken, Erciyes gibi kış turizmleri ile rekabet halinde olan bölgeye yatırımlar her geçen gün artmaktadır. Örneğin; Yıldıztepe’de 1600 metre uzunluğunda saate 1200 kişinin kullanabileceği telesiyej hattı yapılmıştır. Otel yatırımları da hızla artacaktır.

İlçede kış turizme ek olarak doğa turizmi de ön plana çıkmaktadır. İlçede bulunan Kırkpınar Yaylası zengin florası ile dikkat çekmektedir. 2000 metre yükseklikte bulunan Yayla’da ayrıca kırk pınardan beslenen bir göl bulunmaktadır.

Kırk Pınar Yaylası

Ek olarak Ilgaz İnköy sınırları içerisinde Kaya Mezarları yer almaktadır. Ilgaz’daki konaklama kapasitesine bakıldığında Çankırı ve Bölge içerisinde iyi konumda olduğu görülmektedir. Ilgaz’da özel sektör tarafından işletilen konaklama tesislerinin toplam konaklama kapasitesi 237 olup; bu sayı Çankırı genelinin yaklaşık %18,7’sini ve Bölgenin ise yaklaşık %3’ünü oluşturmaktadır. Ilgaz’ın yüksek kış turizmi ve ekoturizm potansiyeli düşünüldüğünde bu kapasitesinin artırılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.