Bursa’nın saklı cenneti, arka bahçesi, antik çağlardan bu yana yaklaşık 2400 yıldır varlığını sürdüren İznik, doğal ve tarihi güzellikleriyle mutlaka ziyaret edilmesi ve gezilmesi gereken bir yer. 1 günlük bir ziyaret ile gezebileceğiniz İznik’te gezilecek bir çok yer ve yapılacak bir çok şey bulunuyor.

Bu yazımızda sizlere İznik ziyaretinizde neler yapabileceğinizi, nereleri görmeniz gerektiğini listeleyeceğimiz bir İznik Gezi Rehberi hazırladık.

İznik’e gitmeden önce ilk olarak kentin tarihini bilmek elbette önemli. Tarih boyunca bir çok medeniyetin en gözde şehri olan İznik’in kısa tarihine göz atalım.

Kısa İznik Tarihi

Antik çağlarda ismi Nikaia olan İznik’te M.Ö 2500 yıllarından kalma uygarlık kalıntılarına rastlanmaktadır. Şehir İskender’in Frigya satrabı Antigonus tarafından M.Ö. 4. yy’da Askanya Gölü kıyısında kurulmuştur. Daha sonra eski Trakya satrabı Lysimakhos’un şehri ele geçirmesiyle ismi Nikaia olarak değiştirilmiştir. M.Ö 293’de Bithynia Krallığına bağlanan kent bu tarihten sonra mimari yapılarla süslenmiş ve Altın Şehir ünvanı almıştır. 

Türklerin yönetimi alması sonrası ismi İznik olarak değiştirilmiştir. Şehir Selçukluların ve Bizanslıların başkenti olmuştur. 1331 yılında Orhan Gazi şehri ele geçirmiştir. Osmanlı himayesine giren İznik bu noktadan sonra canlanmaya başlamış ve sanat, ticaret ve kültür merkezi olmuştur.

Osmanlı döneminin ilk cami, medrese ve imareti İznik’te inşa edilmiştir. Önemli bir sanat merkezi haline gelen şehirde dünyaca ünlü çini ve seramikler üretilmiştir.

Şehir Helenistik çağdan kalma ızgara planlı kent yerleşimine Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden yapılan eserler ile günümüzde de bütün canlılığını korumuştur.

İznik Gezi Rehberi

Yüzyıllardır varlığını sürdüren ve bir çok medeniyetin izini bıraktığı bir şehirde tabiki bir çok tarihi eser ve yapı bulunmaktadır. Tarihi bir gezinin yanı sıra İznik’in doğal güzellikleri ile de ön plana çıkmaktadır.

Öncelikle aşağıdaki haritadan gezi rotanızı belirleyebilir ve gezilmesi gereken yerlerin bir listesini çıkartabilirsiniz. Elbette tüm bu noktaları 1 günde gezmek zor ve yorucu olacaktır. Bu nedenle yazımızın devamı göz atarak nereleri gezeceğinize karar verebilirsiniz.

Resmin büyük halini görmek için üzerine veya buraya tıklayın.

İşte İznik’te gezilmesi gereken yerler ;

Nilüfer Hatun İmareti (İznik Müzesi)

Nilüfer Hatun İmareti (İznik Müzesi)

1388 yılında I. Murat tarafından annesi Nilüfer Hatun anısına yapılan Nilüfer Hatun İmareti günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. XIX yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerindendir. Bina üç sıra tuğla bir sıra kesme taş biçiminde inşa edilmiştir. Yüzyıllarca imaret olarak vazifesini sürdüren bina Kurtuluş Savaşı’nda Yunan işgali sırasında tahrip olmuş 1960 yılında restore edilerek müzeye çevrilmiştir.

İznik Müzesi Panoramik Görünüm

Müzede İznik ve çevresinde bulunan arkeolojik buluntular ile Ilıpınar, tiyatro ve İznik çini fırınları kazılarında çıkarılan eserler sergilenmektedir. Müze bahçesinde Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı eserleri yer almaktadır.

Şeyh Kudbettin Cami ve Türbesi

Nilüfer Hatun İmaretinin yakınlarında bulunan yapı II. Beyazid’in vezirlerinden Candarlı İbrahim Paşa tarafından 15. yy’da yaptırılmıştır. 2007 yılında restore edilmiştir.

Şeyh Kudbettin Cami

İznik Türbeleri

İznik içerisinde bir çok türbe ve zaviye bulunmaktadır.

İşte İznikte Bulunan Türbeler;

Yakup Çelebi Zaviye ve Türbesi, Eşref-i Rumi Camii ve Türbesi, Kırgızlar Türbesi, Sarı Saltuk Türbesi, Çandarlı Hayrettin Paşa Türbesi, Çandarlı İbrahim Paşa Türbesi, Huysuzlar Türbesi, Ahiveyn Sultan Türbesi, Abdülvahap Sancaktarı Türbesi, Davudi Kayseri Türbesi, Alaaddin-i Mısri Türbesi

Ayasofya Müzesi

4. yy.da kilise olarak yapılan ve sonrasında 6. yy’da Justinianus tarafından yeniden inşa edilen Ayasofya Kilisesi 11. yy’da meydana gelen deprem sonrasında tamamen yıkılmış ve üç nefli bazilika tipinde tekrar inşa edilmiştir.

Ayasofya Müzesi

Osmanlı döneminde camiye çevrilmiştir. Kanuni döneminde Mimar Sinan tarafından önemli değişiklikler yapılmış, minare eklenmiş ve duvarları nakışlarla süslenmiştir. Ayasofya Orhan Cami olarakta bilinmektedir. Günümüzde cami içerisi ve dış yapılar turistik amaçlı müze olarak ziyarete açıktır. 

Yeşil Cami

İznik’in sembollerinden biri olan Yeşil Cami adını Turkuaz renginde çinili ve tuğlalı minaresinden almaktadır. Yeşil Cami Osmanlı sanatına Selçuklu minare geleneğinin yansımasının en güzel örneklerindendir. 1378–1392 yılları arasında Çandarlı Halil Hayrettin Paşa tarafından Mimar Hacı Musa’ya yaptırılmıştır. 

Yeşil Camii – İznik

Mermerden yapılmış caminin mihrabında zengin ve görkemli bir taş işçiliği bulunmaktadır. Minaresinin gövdesi mavi ve yeşil renkli çinilerle zikzaklı mozaik tekniğiyle süslenmiştir.

Hacı Özbek Cami (Çarşı Mescidi)

En eski Osmanlı camisi niteliğini taşıyan ve  1333 yılında inşa edilen Hacı Özbek Cami kara planlı minaresiz bir camidir. Yerel halk tarafından Çarşı Mescidi olarak da bilinir.

Hacı Özbek Cami

Mahmut Çelebi Cami

İznik’in merkezinde, Hacı Özbek Camisinin yakınında bulunan Mahmut Çelebi Camii Çandarlı Hayreddin Paşa’nın torunu olan Mahmut Çelebi tarafından 1442 yılında inşa edilmiştir. 2019 yılında restore edilmiştir. Cami girişinde kitabesi ve Türkçe meali bulunuyor.

Mahmut Çelebi Cami – İznik

Süleyman Paşa Medresesi

Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Şah tarafından 1332 yılında inşa edilmiştir. En eski Osmanlı medresesidir.  Avlulu medreselerin ilk örneğidir. 11 hücre ve bir dershaneden oluşan medresenin duvarları 14. yy’da, kubbeli örtüsü ise 15. yy ikinci yarısında yapılmıştır.

Süleyman Paşa Medresesi – İznik

Günümüzde medrese içerisinde çini ve seramik üretimi yapan atölyeler görülebilir.

İznik Surları ve Kapıları

Antik çağlardan bu yana önemini her zaman koruyan İznik şehrini koruma amaçlı yapılan Surlar ve Kapılar günümüzde de görülebilmektedir.

4970 metre uzunluğa sahip olan İznik şehir surlarının geçmişi helenistik döneme kadar uzanmaktadır. Günümüzde ise Roma ve Bizans dönemlerindeki kısımları ayakta kalmıştır. Ayrıca 8. yy’da sur duvarları tiyatrodan getirilen taş ve malzemeler ile yükseltimiş ve ilave olarak sur burçları yapılmıştır.

İstanbul Kapı – İznik

İznik’in sembolü olan kapılar ise Roma dönemlerinde M.S 69 ile M.S 81 yılları arasında yapılmıştır. 123 yılında onarım görmüştür. 4 ana kapıdan oluşan girişlerden günümüzde ayakta kalanlar İstanbul, Lefke, ve Yenişehir Kapılarıdır.

Lefke Kapı – İznik

Göl Kapısı ise yıkık durumdadır. Şehir surları ile bağlantılı olduğu açık bir şekilde belli olan kapılar Roma dönemi mimari tekniklerini yansıtmaktadır.

İznik Antik Tiyatrosu

Göl kıyısı ile Yenişehir kapısı arasında bulunan İznik Antik Tiyatrosu 112 yılında yapılmıştır. 13. yyda toplu mezara dönüştürülen tiyatro meydanı sonrasında seramik fırınları yapılarak kullanılmıştır.

İznik Antik Tiyatrosu

Antik Tiyatronun seyirci kısmı günümüzde görülebilmektedir ve ziyarete açıktır. Tiyatronun taşları 8. yy’da İznik Surlarının yükseltilmesi ve onarılması amacıyla kullanılmıştır.

İznik Tarihi Hamamları

Kent içerisinde İsmail Bey Hamamı, Hacı Hamza Hamamı ve Meydan Hamamı olmak üzere 3 adet tarihi hamam bulunmaktadır.

Çini Sanatı ve İznik

Çini sanatı geçmişi M.Ö 3000 yılının ilk yarısına kadar uzanmaktadır. İslam mimarsinde M.S 9. yy’da kullanılmaya başlanan bu sanat Anadoluya 13. yy’da Selçuklu mimarisinde kullanılması sonucu gelmiştir. Bu dönemde pek çok cami, medrese, türbe ve saray duvarları çiniler ile süslenmiştir. İznik Yeşil Cami Osmanlı çini süslemelerinin ilk örneğidir, Teknik ve dekor olarak Selçuklu geleneğine benzeyen süslemelerin renk ve tonlarının daha zengin olduğu görülmektedir.

Günümüzde de bu sanatı sürdüren bir çok atölyenin bulunduğu İznik’te sevdiklerinize hediyeler ve evinize harika dekoratif çini sanatı eserleri satın alabilirsiniz.

Böyle hediyelik eşyaların bulunabileceği en iyi yer İznik Nilüfer Hatun Çini Çarşısı’dır. Burada bir çok hediyelik eşya dükkanı bulabilirsiniz. İznik merkezinde Konum için tıklayın.

İznik’te Demir Atlarla Antik Gezi

İznik merkezinde tarihi ve turistik noktalarda gezinizi tamamladığınızda doğa ile içiçe yollarda bisiklet turları yapabilirsiniz. Bölgede bisiklet turu veya kano ile göl turu atmak isterseniz buradaki adresten ayrıntılı bilgiye ulaşabilir ve İznik Bisiklet Turu veya İznik Kano Gezileri yapabilirsiniz.

İznik’e Ulaşım

İstanbul’dan Deniz Otobüsleri ile Yenikapı veya Pendik’ten Yalova veya Eskihisar’a araçlı veya araçsız şekilde geçebilirsiniz. Ayrıca özel aracınızla Osmangazi Köprüsünü kullanarak Orhangazi ilçesinden İznik yönüne doğru dönerek yaklaşık 40 km ilerleyerek ilçeye ulaşabilisiniz.

İzmit tarafından geliyorsanız Karamürsel’den İznik’e geçilebilen bir yol bulunuyor. Yolun altyapısının iyi ancak biraz virajlı ve yokuş aşağı ve yukarı iniş ve çıkışlar bulunuyor.