Türkiye’nin 81 ili içerisinde en eski Türkçe il adına sahip olan Kars’ın ismi Karsaklar’dan gelmektedir. Kars’ın bilinen tarihi M.Ö 5000 ila 4000 yılları arasına kadar uzanmaktadır. Bu kadar uzun bir tarihi bulunan kentin yakın tarih geçmişinin yanısıra M.Ö dönemlerine ait kalıntılar bulmakta mümkün oluyor. Karsta gezilecek yerler listemizde sizlere Kars kültürünü anlatacak, Kars mutfağını tattıracak, soğuk ama muhteşem doğasının keyfini sürecek ve keşfedecek bir çok seçenek sunabiliriz.
Lafı fazla uzatmadan Kars’ta gezilecek yerler listemize, Kars’ta neler yapılır, Kars’ta ne yenir, ne içilir gibi sorulara cevap verecek listemize geçelim.
Yazı Başlıkları
Kars’ta Gezilecek Yerler
Ani Antik Kenti
Ani Harabeleri, Kars ilinin 42 kilometre doğusunda, Ocaklı köyü sınırlarında dört bin metrekarelik bir alan üzerinde kuruludur. Milattan önce dört binlerde Urartularla başlayan merkezi yerleşim alanı olma özelliği, 17.yüzyılın sonlarında terk edilmesiyle son bulmuştur. İpek yolu üzerinde bulunması nedeniyle tarih boyunca pek çok saldırıya maruz kalmış ve Urartulardan başlayarak çeşitli Orta Asya halklarına (Persler, Karsak’lılar, Kamsarakanlar, Bizanslılar, Emevi ve Abbasiler, Bağratlılar, Selçuklular, Şeddatlılar, Gürcüler, Celayirliler, Moğollar, Timurlular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlılar) ev sahipliği yapmıştır.
Çok geniş bir alana yayılmış olan Ani Antik Kenti içerisinde bir çok tarihi yapıyı görme imkanınız bulunuyor. İçlerinde en çok ilgi gören yapı ise günümüzde de büyük bir bölümü ayakta duran Ani Katedrali olduğunu belirtelim. Ayrıca Selçuklu döneminde yapılan bir Selçuklu Sarayıda bulunuyor.
📍Ani Antik Kenti Haritası İçin Tıklayın📍 |
Sarıkamış Kış Turizm Merkezi
Eğer kış aylarında Kars’a gidiyorsanız Sarıkamış Kayak Merkezine mutkala uğramalısınız. Muhteşem doğası, bir çok konaklama imkanı ve kayak keyfini sonuna kadar hissedeceğiniz pistleri ile bu tecrübeye değecektir.
📍Sarıkamış Kış Turizm Merkezi Haritası İçin Tıklayın📍 |
Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi
Modern bir müze görünümündeki bu binada 8 bölümde 1828 yılından Cumhuriyet’in ilanına dek meydana gelen önemli olaylar interaktif şekilde sergilenmektedir. Aydınlatılmış çarıkların olduğu aynalı Sarıkamış bölümü oldukça ilgi görmektedir. Ayrıca Kazım Karebekir Paşa’nın Beyaz Vagon’u da Kars Müzesi’nden buraya taşınmıştır ve bahçede ziyarete açıktır.
Kaya Resimleri
İlk yerleşim yerlerinden biri olan Camuşlu köyünde bulunan Kaya Resimleri oldukça ilginizi çekebilir. Sınırlarınız yoksa bu bölgeyi ziyaret edip eski insanların kaya üzerlerine oyarak yaptıkları bu resimler ve bölgede bulunan mağaraları görebilirsiniz. Bölgenin günümüzde ilgisiz bırakıldığını hatırlatalım.
Kars Kalesi
Anadolu Selçuklu Devleti zamınında yaptırılan Kars Kalesi şehre hakim bir tepe üzerinde bulunmaktadır. Kale görülmeye değer güzellikte ve muhteşem bir manzaraya sahip tarihi dokuya sahiptir. Kaleye araçla çıkış mümkün.
Sarıkamış Şehitliği
Kars Erzurum karayolunun hemen üzerinde bulunan Sarıkamış Şehitliği yol üzerinde ulaşılabilir noktada bulunuyor. Yol üzerinde mutkala durup Sarıkamış’ta verilen 60.000 şehidin anısına yapılan bu bölgeyi ziyaret edebilirsiniz.
Çıldır Gölü
Yine kışın gitmeniz durumunda yüzeyi tamamen donan Çıldır Gölü üzerinde inanılmaz deneyim yaşayabilirsiniz. Göl üzerinde balık tutma amacıyla açılan deliklerde av yapan insanları izlemek veya bunu deneyimlemek ayrı bir keyif vermektedir. Çeşitli aktiviteler için işletmeler ve yol üzerinde balık restoranlarıda bulunuyor.
Aygır Gölü
Göl demişken Kars merkezine 13 km mesafede bulunan Aygır Gölü’nüde belirtelim. Aygır gölünün neden böyle bir isim aldığı bilinmiyor. Aygır gölü aynı zamanda Kadife Ördeğinin üreme alanı. Eğer doğanın her rengini ve çeşidini görmek isteyen biriyseniz göl hakkında bilgi edinebilir ve araştırabilirsiniz.
Akyaka Kanyonu
Eğer doğa yürüyüşü ve macerayı seviyorsanız Akyaka’da bulunan dik ve sarp kayalıklardan oluşan Akyaka Kanyonu için bir araştırma yapabilirsiniz.
Soğuksu Tabiat Parkı
Kayak merkezinin yakınlarında bulunan tabiat parkı içerisinde mesire alanı bulunuyor.
Kuyucuk Gölü
Arapçay’da bulunan göl Kuyucuk Gölü’nde doğal yaşamı izleme kulesi bulunuyor. Göl kurumaya yüz tutmuş durumda. Ancak göl ve etrafına verdiği yaşamı görebileceğiniz doğa severlerin görebileceği bir alana sahip. Kuş gözetleme noktası bulunuyor. Aynı zamanda gölün ismi Kuyucuk Kuş Cenneti olarakta biliniyor.
Boğatepe Peynir Müzesi
Peynir’in müzesimi olurmuş demeyin. Kars’ta var. Farklı çeşitten peynirlerin yapım aşaması ve Türk mutfağına nasıl ve ne zaman girdiği ile ilgili bilgiler barındıran bir müze. Yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.
Mazlum Ağa Hamamı
1574 yılında Osmanlı Padişahı Sultan III. Murad tarafından yaptırılan Mazlum Ağa Hamamı Osmanlı dönemi hamam mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesi. Restorasyon çalışmaları devam ediyor. Kars Kalesine yakın noktada bulunan hamamı yol üzerinde uğrayarak görebilirsiniz.
Susuz Şelalesi
Kars Merkeze 20 km uzaklıkta, Susuz ilçesinden 3-4 km sonra hemen yolun solunda kalıyor. Temiz ve bakımlı bir yer. Çocuk parkı var. Ailenizle haftasonu piknik yapabilirsiniz. Giriş ücretsiz.
Kars’ta Ne Yenir?
Kars’a gittiğiniz zaman yöresel lezzetleri tadmak isterseniz aşağıdaki Kars’ta Ne Yenir listesi sizelere yardımcı olabilir.
Kars Kaz Eti
Türkiye’de kaz yetiştiriciliği denilince akla gelen il yer Kars’tır. Besiciliği, kesimi ve saklanış biçimi ile kazların lezzetine dair herşeyin geçmiş tecrübeler ile günümüze aktaran Kars’ta kaz etinin tadına bakmadan dönmeyin. Kars şehir merkezinde bu lezzeti tadabileceğiniz bir çok restoran bulunuyor.
Hörre Çorbası
Un çorbası olarakta bilinen Hörre Kars’ta oldukça meşhur. Kaz eti öncesi Az Hörre söylereyek deneyebilirsiniz.
Kars kaşarı
Peynir müzesinin olduğu bir şehirde bir peynir çeşidinin ismini taşımaması yanlış oldurdu. Kars seyahatiniz sonrası dönüşte imkanınız varsa Kars Kaşarından almanızı öneririz.
Kars Balı
Bu bal çeşidini diğer ballardan ayıran özelliği Kars’ın yüksek kesimlerinde soğuk iklim çiçeklerinden sağlanan kaynaklar olmasıdır. Ayrıca bölgenin çoğunda tarım olmaması nedeniyle, tarım ilaçlama uygulanmadığı için balın tamamen organik ve kimyasal karışımı olmadığı belirtilir.
Ayrıca Kars gezinizde gurme listenize Kars Böreği, Umuç Helvası, Kars Ketesi, Hangel, Erişte Pilavı, Haşıl, Feselli, Hasuda, Kars Katmeri ve Nezik gibi lezzetleride ekleyebilirsiniz.
Kars Ulaşımı
Kars’a gidilecek yol ve bu yol mesafelerine geçmeden önce Doğu Ekspresinden bahsedelim.
Uzun yıllar boyunca aktif olarak seferlerin yapıldığı Doğu Ekspresi son yıllarda çok ciddi bir turizm yolcuğu ilgisi görmeye başladı. Son durağın Kars şehir merkezi olduğu bu hattın Ankara’da başlayan yolculuktan itibaren sizlere sunduğu doğal güzelliklerle muhteşem bir tecrübe yaşatıyor. Ankara’dan yola çıkan tren Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum şehirlerini geçtikten sonra Kars’ta son yolcularını indiriyor. Doğu ekspresi hakkında daha fazla bilgi için TCDD’nin resmi sitesinde yazılan buradaki bilgileri okuyabilirsiniz.
Kars’a Havayolu ile ulaşım
Kars Harakani Havalimanı sayesinde Kars’a hava yolu ile gitmeniz mümkün. İstanbul’dan Kars’a ulaşım hava yolu ile yaklaşık 2 saat sürmektedir.
Kars’a Tren ile Ulaşım
Kars’a Tren İle Ulaşım Ankara – Kars arası sefer yapan Doğu ekspresi ile yapılabilir. Turistik amaçlıda kullanılan bu seferlere ek olarak Turistik Doğu Ekspresi seferleride yapılıyor. Ankara Tren Garından her gün 17:55’te kalkan Doğu ekspresi 25 saatlik bir yolculuk sonrası Kars tren garına ulaşıyor.
Kars’a Kara Yolu İle Ulaşım
Kars’a ulaşım için Erzurum, Ardahan ve Iğdır illerinden Kars’a bağlantılı karayolları bulunuyor. İstanbul – Kars arası yaklaşık olarak 1400 km. Erzurum üzerinden gitmek yerine Samsun sonrası Karadeniz yolu üzerinden gitmek isterseniz yaklaşık 80 km fazla yol yapmış oluyorsunuz. Bu güzergahta Artvin’den sonra Ardahan ve son olarak Kars şehrine ulaşabilirsiniz.
Kars Konaklama
Kars şehir merkezinde konaklama yapabileceğiniz ve bütçenize uygun bir çok otel bulunuyor. Aşağıdaki haritadan Kars hotelleri hakkında bilgiler ücretler ve yorumlara ulaşabilirsiniz.