Halim Ağa Çarşısı olarakta bilinen Kızlarağası Hanı tarihi dokusunu kaybetmeden günümüzde de aktif olarak kullanılmaktadır. Han içerisinde çoğunlukla takı ve elbise satan dükkanlar bulunurken dinlenmek, tarihi mekanda bir çay içmek için kafelerde bulunur.

Özellikle gümüş takılar, kitapçılar, takı ve çanta dükkanları gibi satış yapan dükkanların bulunduğu Kızlarağası Hanında bu dükkanların tarihe ortaklık ettiği ve günümüzdeki modern dükkanlar yerine tarihi dokuya uygun standlar ve tabelaların bulunduğu dükkanlar vardır.

Türk kahvesinin bir çok çeşidini bulabileceğiniz, türk yemeklerinin bir çok çeşidini tadabileceğiniz restorantlarda bulunuyor.

Eğer İzmir’e gezmek için geldiyseniz ve yolunuz Kızlarağası Hanı’nın önüne düşmüşse mutlaka içeriye girmelisiniz. Tabiki üst katada çıkmanızı tavsiye ediyoruz.

Elbette gitmeden gönce sanal olarak gezebilirsiniz.

Kızlarağası Hanı Tarihi

İzmir için önemli yapılardan biri Kızlarağası Hanı, Kemeraltı’nda Halim Ağa Çarşısı olarak tanınan bölgede yer almaktadır. Yaptıran kişinin Kızlarağası Hacı Beşir Ağa olduğu bilinmektedir. İzmir Liman Kalesi’nin hemen arkasında, 1744 yılında hanın inşasına başlanır ve 1745 yılında tamamlanır. Han, döneminde önemli bir boşluğu doldurmuştur.

Osmanlı mimarisinin günümüze gelen, İzmir’deki nadir eserlerinden olan han, diğer hanlar gibi genelde kare bir forma sahiptir. Han, hemen her uzun mesafe hanında olduğu gibi iki katlıdır. Han, limana yakın olması, sebebiyle, her zaman canlı kalmıştır.

Kızlarağası Hanı Nerede Nasıl Gidilir?

Kemeraltı bölgesinde Pier AVM’nin  300 metre doğusunda bulunan Kızlarağası Hanına ulaşım oldukça kolaydır. Aracınızı sahil kesiminde veya Kemeraltı bölgesinde herhangi bir otoparka bırakarak yürüyerek hana ulaşabilirsiniz.