Başkent Ankara’nın en büyük camisi olan Kocatepe Camii 1987 yılında yapılmıştır. Tarihi eser niteliği taşımasada Ankara’da görkemiyle dikkat çeken yapılar arasında yer alır. Eski Türk İslam mimarisinden esinlenerek yapılan Kocatepe Camii Türk Diyanet Vakfı tarafından yaptırılmıştır.

Cami projesi bir yarışma ile belirlenmiştir. Yarışma sonucunda öne çıkan ve kabul edilen proje Mimar Vedat Dalokay’a aittir. Ancak bu projeye uygun hareket edilmemiş ve istenilen mimari tarzı karşılamadığı gerekçesiyle bu projeyle inşaata devam edilmemiştir.

Kocatepe Camii için hazırlanan ve yine Mimar Vedat Daloyak imzası taşıyan bu proje Pakistan’ın Islamabad şehrinde yapılan Faysal Camii’nde kullanılmıştır.

Pakistan Faysal Camii

Sonuç olarak halk tarafından kabul görmeyen bu proje sonrasında günümüzde görünen tasarım Mimar Hüsrev Tayla ve Mimar Fatih Uluengin’e aittir. Bu projede de Mimar Sinan’ın eserlerinden esinlediği gerekçesiyle tartışmalar çıkmış ancak yine de inşaatı tamamlanmıştır. Cami günümüzde Sedefkar Mehmet Ağa’nın yaptığı Sultan Ahmet Camii’ne benzetilmektedir.

Sultanahmet Camii

Kocatepe Camii

Kocatepe Camii Özellikleri

Kocatepe Camii toplam 4500 m2 alana yayılmaktadır. İnşaat aşaması ülkenin ekonomik ve sosyal durumu ile birlikte projede çıkan sıkıntılar nedeniyle 20 yıl gibi uzun bir süre sürmüştür. Her ne kadar proje konusunda kopya tartışması çıksada, mimari özellikleriyle geçmişi günümüze taşıyan muhteşem bir eserdir. Caminin 4 minaresi 88 metre uzunluğa sahiptir.

Ayrıca Camii altında bulunan ticarethaneler, kütüphane, idari birimler, konferans salonu ile birlikte sadece ibadet için değil sosyal yaşam içinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Caminin alt kısmında otopark olmasına rağmen yaklaşık 1 yıldır kullanıma kapalıdır.

Tamamen Osmanlı Mimarisinden esinlenilen Kocatepe Camii ahizeleri, mermerleri, kapıları, çinileri ve bir çok parçası el emeği ile yapılmış ustalık işi eserlerdir.

Tarihi eser niteliği taşımayan bir eser olan Kocatepe Camii, başkent Ankara’nın en büyük camiisi olması nedeniyle genellikle şehitlerin, büyük devlet adamlarının, bazı sanatçıların cenaze namazlarının burada kılınması sonucu çoğunlukla haber kanallarında duyulmaktadır. Sizde Ankara’da gezilmesi gereken yerler listenize Kocatepe Camiisini ekleyerek günümüz mimarisindeki usta işçiliklere şait olabilirsiniz.

Kocatepe Camii Nerede Nasıl Gidilir?

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan Kocatepe Camiine 263-3, 284, 284-6, 286 nolu otobüsler ile gidebilirsiniz.

Kültür Mahallesi, Dr. Mediha Eldem Sk. No:67, 06420 Çankaya/Ankara

Cami İdari Telefon Numarası : (0312) 295 70 00