Kütahya Kalesi

Geçmişi 5. yüzyıla kadar dayanan Kütahya Kalesi tarihte bir çok medeniyet tarafından kullanılan bir şaheserdir. Sırasıyla Bizanslılar, Selçuklular, Germiyanoğulları ve Osmanlılar tarafından kullanılan Kale tarih boyunca yapılan onarım ve eklerle güçlendirilerek günümüze kadar gelmiştir.

Kütahya Kalesi Gezi Rehberi

Kale konumu itibariyle Kütayha şehrini ve arka kısmında dağ manzarasını muhteşem bir şekilde yansıtır. Bölgede piknik ve mangal yapacak müsait yerler bulunuyor.

Kale içerisinde birde bir restaurant bulunuyor. Döner Cafe Restaurant adındaki işletme Kütahya manzarasını 360 derece açık olan yapısı ile her noktadan izletebiliyor. Ayrıca bu restaurantta yiyecek ve içecek servisler bulunuyor.

Cafe Hakkında Detaylı Bilgi için : (0274) 226 29 08 nolu telefonu arayabilirsiniz.

Döner Cafe Restaurant

Kalenin Havadan çekilmiş bir videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kütahya Kalesi Yapısı

Kale genel anlamda 3 bölümden oluşur. Yukarı bölümü, İç bölümü ve Aşağı bölümü olarak ayrılan yapı üzerindeki burçların çok sık olması gözden kaçmamaktadır.

Kalenin günümüzde Maruf Mahallesi tarafında kalan kısmı Kale-i Bala (Yukarı Kale) olarak bilinen “Orta Hisar Mescidi”‘nden oluşur. Bu bölüm Germiyanoğlu Süleyman Şah tarafından 1378 yılında yapılmıştır.

Aşağı Kale MEscidi (Kale- Sagir) altıgen olarak yapılmış bir mescittir. Bu mescidin altında taşlardan yapılan birde su tesisi bulunur. Bu tesis bir kuşatma altında kale içerisindeki insanların susuz kalmaması için inşaa edilmiştir.

Evliya Çelebi seyahatnamesinde Kalenin 72 burca sahip olduğunu yazmıştır.

Kütahya Kalesine Nasıl Gidilir?

Kale içerisine şehir otobüs hattı bulunmuyor. Ancak özel aracınızla Kütahya Kalesi içerisine kadar girebilirsiniz.

Kaleye ulaşmak için Kütahya il merkezinde Kütahya Valiliği önündeki döner kavşakta (Kütahya Vazosu Figürünün bulunduğu şehir içi kavşak) bulunan Kütahya Kalesi tabelası yönüne doğru dönmelisiniz.

Kale yoluna tırmanmaya başladığınızda arnavut kaldırımı tarzı yol çok hoş görünüyor.