Konya denince ilk akla gelen noktalardan bir tanesi elbette Mevlana. Eserleri sadece ülkemizde değil dünyanın bir çok yerinde çevirileri yapılarak okunmaktadır. İslam düşünürü ve mutasavvıf Mevlana, Türk ve İslam aleminin en büyük mutasavvıflardan biri olarak kabul ediliyor. Mevlana Celaleddin-i Rum-i türbesi günümüzde Konya şehrinin tam merkezinde ziyaret edilebilir.
Bu yazımızda Mevlana Müzesini ziyaret etmek isteyen kişilere Mevlana Müzesinden Neler Var, Mevlana Müzesi Nerede, Mevlana Müzesi Giriş Ücreti gibi ziyaretlerine yardımcı olacak bilgiler vereceğiz. Eğer bugün Mevlana Müzesi olarak bilinen Mevlana Dergahının detaylı incelemesini araştırıyorsanız Mevlana Dergahı Hakkında Ayrıntılı Bilgi yazımızı okuyabilirsiniz.
Yazı Başlıkları
Mevlana Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Mevlana Müzesi Konya ilinde bulunmaktadır. Konya’nın merkez ilçelerinden biri olan Karatay ilçesi sınırlarında bulunan Mevlana Müzesine ulaşım oldukça kolaydır. Merkezde tek tepe olan Alaaddin Tepesinin doğusunda bulunan Mevlana Caddesini kullanarak yaklaşık olarak 1 km ilerlediğinizde Müzeye ulaşabiliyorsunuz.
Bazı noktaların Mevlana Müzesine mesafeleri;
Meram Bağlarına 8 km,
Konya Havalimanına 19 km,
Akşehir’e 130 km,
Isparta’ya 230 km,
Ankara’ya 260 km,
İstanbul’a 700 km mesafede bulunmaktadır.
📍Mevlana Müzesi Konumu İçin Tıklayın.
Mevlana Müzesi Otopark
🅿Müzeye özel aracınızla gelmeniz durumunda müze girişinin olduğu Aslanlı Kışla Caddesi üzerinde otopark cepleri bulunuyor.(Ücretli) Eğer bu otopark doluysa caddenin ilerisinde günlük 5 TL ücret karşılığı Otopark bulunuyor. Ancak bu otoparka Alaaddin Tepesi yönünden geldiğinizde tramvay nedeniyle direk giriş yapamıyorsunuz. Cadde sonunda uygun bir noktadan U dönüşü yaparak otoparka giriş yapabilirsiniz.
Mevlana Müzesine Tramvay İle Ulaşım

🚉Konya şehir merkezinde ulaşımı sağlayan 2 adet hat bulunmaktadır. Bu hatlardan biri Alaaddin tepesi ile Selçuk Üniversitesi Kampüsü arasında seferler düzenlerken diğeri ise Alaaddin Tepesi ile Adliye arasında sefer yapan hattır. 2 nolu hatta binmeniz durumunda tramvay sizi Mevlana Müzesi’nin önüne kadar götürmektedir.
Mevlana Müzesine Otobüs İle Ulaşım
🚌Mevlana Müzesi önünden geçen halk otobüsleri için Konya Büyükşehir Belediyesi 👉Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi web sitesi üzerinden biniş ve iniş durağını girerek bilgi alabilirsiniz.
Mevlana Müzesi Giriş Ücreti ve Diğer Ücretler
✅2014 yılından bu yana Mevlana Müzesine giriş tamamen ücretsiz.
🚪Müzeye girişler sadece tek bir kapıdan yapılabilirken birden çok çıkış kapısı bulunmaktadır. Giriş tramvay hattının bulunduğu Aslanlı Kışla Caddesi üzerindeki gişe noktasından yapılmaktadır.

🎧İçeride size rehberlik edecek ve müze içerisinde gezerken numaralandırılmış eserler hakkında bilgi verecek kulaklıklı rehber sistemini 20 TL karşılığında alabilirsiniz.
Mevlana Müzesi Ziyaret Saatleri
Müze yaz dönemi ve kış döneminde farklı ziyaret saati uygulamaktadır.
🌅Yaz Dönemi
1 Nisan – 1 Ekim : Haftanın 7 Günü 09:00 – 19:00 arası
(Pazartesi günleri girişler 10:00’da açılır)
⛄Kış Dönemi
1 Ekim – 1 Nisan : Haftanın 7 Günü 09:00 – 17:00 arası
(Pazartesi günleri girişler 10:00’da açılır)
🚫Müze giriş gişesi 16:40’da kapatılır. Bu saatten önce giriş yapanlar yaz veya kış dönemine göre müzenin kapanış saatine kadar içeride kalabilir.
Mevlana Müzesi İletişim Bilgileri
Mevlana Müzesi – Karatay / KONYA
Tel: 📞(0332) 351 12 15 – 📞(0332) 351 11 40
Faks: (0332) 353 5681
e-posta: 📧mevlanamuzesi@kultur.gov.tr
Mevlana Müzesi Etrafında Oteller ve Konaklama
Mevlana Müzesinin arka bölümü başta olmak üzere şehir merkezinde ve etrafında bütçenize göre bir çok otel, pansiyon, butik otel bulunmaktadır.
Otel fiyatları ve konaklama bilgileri için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.
Mevlana Müzesi Otel Fiyatları (Trivago)
Mevlana Müzesi Otel Fiyatları (Hotels.com)
Mevlana Hakkında Kısa Bilgiler
✅Mevlâna 30 Eylül 1207 tarihinde bugün Afganistan sınırları içerisinde bulunan Belh şehrinde dünyaya gelmiştir.
✅Babası Belh şehrinin ileri gelenlerinden Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled’tir.
✅Mevlâna’nın babası 1212 yılında göç etmek üzere Belh şehrinden ayrılmış ve çeşitli şehirlerin sonunda 1222 yılında Karaman’a yerleştiler.
✅Selçuklu Hükümdarı Alâeddin Keykubâd Mevlânın babası Bahâeddin Veled’i Konya’ya davet etmiştir. Bu davet üzerine 3 Mayıs 1228’de Konya’ya göç edilmiştir.
✅Mevlana’nın babası 12 Ocak 1231 vefat ettikten sonra bugün Mevlana Müzesinin bulunduğu alanda yer alan gül bahçesine defnedilmiştir.
✅Mevlâna 1225 yılında Şerefeddin Lala’nın kızı Gevher Hatun ile Karaman’da evlendi.
✅Gevher Hatun’un ölümünden sonra bir çocuklu dul olan Kerrâ Hatun ile ikinci evliliğini yaptı.
✅Mevlâna’nın Gevher Hatundan Sultan Veled ve Alâeddin Çelebi adında iki oğlu, Kerrâ Hatundan Muzaffereddin ve Emir Âlim Çelebi adlı iki oğlu ile Melike Hatun adlı bir kızı dünyaya geldi.
✅Mevlana 17 Aralık 1273 tarihinde 66 yaşında vefat etmiştir.
✅Mezarı babasının hemen yanına bugün Müze olarak ziyaret edilebilen Mevlana Dergahı içerisindedir. Naaşı türbe içerisinde sanduka altında bulunan mezar odasında mumyalanmış bir şekilde durmaktadır. Ancak bu mezar odası girişleri tuğla ile kapatılmış ve kurşun ile kaplanmıştır. Ölümünden sonra oda içerisine kimse girmemiştir.
✅Mevlana ölüm günü için “düğün günü”, “gelin gecesi” anlamına gelen “Şeb-i Arûs” olarak bahsederdi.
✅Her yıl Aralık ayında Şeb-i Arûs törenleri ve Mevlanayı anma günleri düzenlenmektedir.
Mevlana Müzesi Hakkında Bilgi
Müzeye ulaştığınızda ve Mevlana Dergahını gördüğünüzde 700 yıllık bir inşaat sürecine, 800 yıllık bir tarihe baktığınızı unutmamalısınız. Müzenin bulunduğu alan Selçuklu Sarayının Gül Bahçesi olarak kullanılırken Selçuklu Sultanı Sultan Alaeddin Keykubad tarafından Mevlana’nın babası Sultanü’l-Ulema Bahaeddin Veled’e verilmiştir. 1231 yılında vefat eden Bahaeddin Veled Müze içerisindeki türbede bugünde görülebilecek yerine defnedilmiştir.
Mevlana Müzesinin hemen yanında bulunan Sultan Selim Camii Sultan II. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır.
✅Mevlana Dergahının oda oda tüm bilgilerini detaylı bir şekilde 👉Mevlana Dergahı Hakkında Bilgi yazımızda okuyabilirsiniz.
Şeb-i Arus Etkinlikleri
Şeb-i Arus‘un kelime anlamı “Düğün Gecesi”dir. Mevlana ölüm gününü “Hakk’a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır.
Şeb-u Arus törenleri her yıl Aralık ayı içerisinde yapılmaktadır.
Törenler Mevlana Müzesine yakın bir noktada bulunan Mevlâna Kültür Merkezinde yapılmaktadır. 📍Konum İçin Tıklayın.
Törenlerde Semâ gösterileri için bilet almanız gerekmektedir. Diğer etkinlikler tamamen ücretsizdir.

Şeb-i Arus 2019 Etkinlikleri Ne Zaman?
2019 yılında Şeb-i Arus törenleri 7 – 17 Aralık 2019 tarihleri arasında yapılacaktır.
Mevlana Türbesi
Mevlana Müzesinin çekirdeğinde Mevlana Türbesi yer almaktadır. Sadece Mevlana’nın değil Mevlana’nın oğlu Sultan Veled, babası Bahaeddin Veled’in kabirlerinin yanı sıra Çelebi mezarları ve Horosan erlerininde kabirleri bulunmaktadır. Yeşil kubbe bu dönemde yapılmıştır.
Türbenin bitişiğine 15 ve 16. yy.’da Mescit, Semahane inşa edilmiştir. Ayrıca aynı döneme ait Hasanpaşa Türbesi, Fatma Hatun Türbesi, Sinan Paşa Türbesi dışarıda görülebilir. Dergahın dış cephesindeki Derviş Hücreleride bu dönemlerde yapılmıştır.
Kütüphane 18. yy.da inşa edilmişken, Mathab-ı Şerif, Meydan-ı Şerif (Günümüzde müze müdürlüğü) ve meydanda bulunan çeşme 19. yy.da yapılmıştır.
Mevlana’nın Kabrinin Hikayesi
Anlatılan hikayeye göre Mevlana vefat ettikten sonra cenazesi babasının kabrinin olduğu yere getirilirken babası oğlunun büyüklüğüne, ilmine hürmeten ayağa kalkmış ve ona başucunda yer vermiştir. Bu hikayelere konu olan ahşap sanduka günümüzde türbe içerisinde görülebilir. Bu ahşap sanduka Selçuklu ahşap oyna sanatının günümüze ulaşan en iyi eserlerinden biridir.
Mevlana’nın Mezar Odası ve Sırları
İçeride bulunan sandukanın altında Mevlana’nın mezar odası bulunmaktadır. Bu mezar odası Mevlanın ölümünden sonra 1273 yılı sonrası yapılmış ve bu tarihten sonra odaya kimse girmemiştir. Bir kişi hariç.!
Rivayet edildiğine göre Mevlana’nın ölümünden yaklaşık 350 yıl sonra 1623 – 1640 yılları arasında padişahlık yapan Osmanlı Sultanı Dördüncü Murad Mevlana türbesini ziyarete gelir ve mezar odası içerisinde ne olduğunu merak ederek içeri girmek ister. Dönemin Mevlevi büyükleri buna karşı çıkarak girmesini engellemiştir. Sultan IV. Murad elindeki tespihi mezar odasının ağzı açık olan kısmından içeriye atmış veya düşürmüştür.
Tespihi almak üzere mezar odasının içerisine 7 yaşında bir kız çocuğu indirilmiş. O güne kadar oda hakkında bilinen tek şey iki tarafından aşağı doğru merdiven indiği ve içerisinin zifiri karanlık olmasıdır. Kız çocuğu mezardan çıktıktan sonra dili tutulmuş ve bir daha yaşamı boyuna konuşamamış.
Kimine göre kız çocuğu mezar içerisi çok karanlık olduğundan dolayı korkmuş olduğunu, diğer bir düşünceye göre mumyalanan Mevlana’nın naaşını görmesi nedeniyle bu hale geldiğini düşünülmektedir.
Mezarın sırrı, üstü tuğla örülmesi ve kurşun ile kaplanması sonucu bu olaydan sonra sonsuza kadar saklanmak üzere kapatılmıştır.
1930 yılında Mevlana Müze Müdürü olan Yusuf Akyurt odada tek başına otururken mezar odasını merak eder ve içine girmeyi düşünür. Ancak tepkilerden çekinmesi nedeniyle kararsız kalır. O an müdürün odasına müzenin yaşlı odacısı girer. Mevlevi dedesi olan bu adam Yusuf Akyurt’u çok etkileyen şu cümleleri söylemiştir;
“Sakın o mezar odasına inmeyi düşünmeyin..”
Bu uyarı müdürü daha çok heycanlandırır ve kararından vazgeçirmez. Mezara inmek üzere 300 yıl önce kız çocuğunun girip dilinin tutulduğu ve sonrasında kurşun ile kaplanan kapağın önüne gelir. Üzerinde bulunan halıyı kaldırır, tam kapağı açacakken içeriye feryadlar içerisinde bir adam girer;
“Müdür bey, yetiş evin yanıyor…!”
Müze müdürü eve ulaşana kadar evi kül olmuştur. Aynı zamanda eline bir telgraf tutuşturulmuş ve içerisinde başka bir müzeye tayin edildiği yazmaktadır.
Sonrasında Müze Müdürü Konya Ankara yolu üzerinde bir trafik kazası sonucu çocuğunu kaybeder. Çocuğunu cenaze töreni sonrası Mevlana Müzesine gider ve sandukanın başında şu sözleri söyler;
“Yetmedi mi? Affet artık…”
Sonuç olarak mezar odasının sırrı, içerisinde ne olduğu, kız çocuğunun neden dilinin tutulduğu bir sır olarak kalmaya devam etmektedir ve görünen o ki sonsuza kadar devam edecektir.
Mevlana Müzesi içerisinde türbeler ve tarihi yapıların haricinde ahşap eserler, cam eserler, yazma eserler, levhalar, madeni eşyalar, saatler, seramikler, taş eserler, tekstil ürünleri, musiki aletleri, tarikat eşyaları gibi sergilenen bir çok eşya bulunmaktadır.
Dergahın tamamının detaylı bilgileri için tıklayın.
Mevlana Müzesi Etrafında Gezilecek Yerler
Mevlana Müze ziyaretiniz sonrasında müzenin hemen yanında bulunan Sultan Selim Camisini mutlaka ziyaret etmelisiniz. Klasik Osmanlı Mimarisini sonuna kadar sergileyen cami Mimar Sinan’ın eseridir.
Sırçalı Medrese yine Konya merkezinde görebileceğiniz tarihi bir nokta.
Konya Bedesten Çarşısı içerisinde hediyelik eşya veya alışveriş yapabilirsiniz.
Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese yine Konya şehir merkezinde yer alan gezilecek noktalardan bazılarıdır.
Ayrıca Meram Bağları’nı ziyaret etmenizi öneririz.