İstanbul’un en çok ziyaret edilen noktalarından biri olan Ortaköy Meydanı’ında bulunan Ortaköy Camii’nin bugünkü hali 1854 yılında Sultan Abdülmecit tarafından yapılmıştır. Halk arasında Ortaköy Camii olarak bilsede caminin tam adı Ortaköy Büyük Mecidiye Camii‘dir.

İstanbul-Ortaköy Vapur İskelesinde Boğaz Kıyısında bulunan Caminin yerindeki, Mahmut
Aga’nın yaptırdığı mabet harap olunca Sultan III.Ahmet zamanı İbrahim Paşa Kethüdası Mehmet Aga (1134) 1721’de yeni bir cami yaptırmıştır. Ancak bu mabet de harap olunca bugünkü Cami, Sultan Abdülmecit tarafından (1271) 1854’te yaptırılmıştır.

Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii) Mimarisi

Bodrum katı üzerinde cami ana mekanı ve 2 katlı Hünkar Kasrından oluşur. Mimarı Nigosos Balyan olup barok tarz camilerin örneklerindendir.

Camiye iki yandan kıvrılan merdivenlerle ulaşılarak, son cemaat mahallinden sonra bir kapı ile girilir.

Büyük kolonların ayırdığı galeri şeklindeki geçiş hacminin sag ve solu müezzin mahfelidir. Cami ana mekanı kare plânlı olup, üzeri kubbe ile örtülüdür. Beden duvarları askı kemerlerine kadar devam ederek, köşe ayaklarına oturur. Cephelerde bulunan yivli yuvarlak ayaklar içten de hissedilir. Pandantifler askı kemerleri boyunca alçalarak köşe ayakları üzerinde bulunan contre-poid kulelerine bağlanır.

Caminin taş dış cepheleri barok tarzda oyma ve kabartmalarla süslüdür. Büyük pencerelerin aydınlattığı iç mekan kalem işi, ştuk, alçı profiller ve altın varak süslemeler ile zenginleştirilmiştir.

Yine bu mekanda somaki mihrap, minber ve kürsü bulunmaktadır. Son cemaat mahallini çevreleyen Hünkar Kasrına Batı cephesinden girilir. Hünkarın denizden geleceği düşünülerek rıhtıma merdivenler yapılmıştır.

Maiyet, bekleme odası. Hünkar odası ve merdivenlerden oluşan bu bölüm son cemaat mahalli üst katındaki Hünkar Mahfeline açılır. Hünkar Kasrının ikişer katlı olan sag ve solunda kalan bölümleri tonoz ile örtülü olup, plân şeması olarak benzerlik mekanlarında kalmaktadır. Camii dış cephelerindeki bezemelerin bolluğuna karşın Hünkar Kasrı ve Son Cemaat mahalli cepheleri son derece sade tutulmuştur.

Ortaköy Camii Restorasyonlar

Belgelere göre geçirdiği en eski onarım 1862 ve 1866 yıUarındadır. Depremlerden minarelerin harap olması nedeniyle 1909 yılındaki onarımda; aynı özellikte fakat yivsiz olarak yeniden yapıldığı bilinmektedir.

Hünkar Kasrı’nın sol bölümünün yanlış fonksiyonu sebebiyle; 13.12.1986 tarihinde gece elektrik kontağından çıkan ani bir yangın sonucu, bu bölümün ahşap elemanlar tümüyle yanmış ve mekanlar harap olmuş, ikamet eden cami görevlisinin ailesinden 3 kişi yanarak vefat etmiştir. Cami ve diğer mekanlar ise; sıcak, is ve yangın söndürmek için kullanılan su ile tahrip olmuştur.

Ortaköy Camii’ne (Büyük Mecidiye Camii) Nasıl Gidilir?

Bir çok fotoğraf ve film sahnesinde arka planda gördüğünüz Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii) İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde Ortaköy sahil şeridinde yer alır. Boğaziçi Köprüsünün (15 Temmuz Şehitler Köprüsü) hemen altında köprü ile beraber mükemmel bir boğaz manzarası oluşturan Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii), Ortaköy Meydanı olarak bilinen sahil kesiminin en yoğun olduğu noktada yer alır.

Bölgeye Avrupa veya Asya yönünden gelen ziyaretçiler O-1 otobanı (Boğaziçi Köprüsü yolu) Avrupa yakasında kalan kısmında bulunan Beşiktaş- Ortaköy kavşağından çıkış yaparak Barbaros Bulvarı üzerinden Sahile inerek köprü üzerinden Ortaköy tarafına dönün. Yaklaşık 2 km sonra Ortaköy Meydanı’na ulaşmış olursunuz.

Ancak bu 2 km’lik yol kalabalık ve yoğun günlerde aşırı sıkışık olabiliyor. Lütfen dikkat edin ve Aşağıdaki alternatif yolları veya yürüme seçeneğini kullanın.

Yolunuz Ortaköy Cami ziyareti ve sahil yürüyüşü yaptıktan sonra mutlaka yine yürüme mesafesinde bulunan Yıldız Parkında bir tur atmalısınız. 👉👉Yıldız Parkı Hakkında Detaylı Bilgi

Ortaköy Camii’ne Giden Otobüs Hatları

22 (İstinye Dereiçi – Kabataş), 22RE (Fatih Sultan Mehmet – Beşiktaş), 25E (Sarıyer Kabataş), 30D (Ortaköy Dereboyu – Yenikapı), 40 (Rumeli Feneri – Garipçe / Taksim, 40T (İstinye Dereiçi – Taksim), 42T (Bahçeköy – Taksim), 57UL (Beşiktaş – Kuruçeşmeüstü), DT1 (Ortaköy Dereboyu – Taksim), U1 (Beşiktaş – Ulus / Zincirlikuyu) nolu otobüs hatları bölgedeki duraktan geçmektedir.