Rhodiapolis Antik Kenti Antalya il sınırları Kumluca ilçesine 2,5 km uzaklıkta tepe üzerinde kuruludur. Kelime anlamı itibariyle “Rodosluların kenti” düşünülmektedir.
Rhodiapolis antik kenti, Doğu Likya’nın önemli yerleşkelerinden biri olup, MÖ 8. yy’da kurulmuştur. Rhodiapolis antik kentinin yerleşim alanı, geniş ve verimli bir ova olan Kumluca Finike Ovası’nın kuzeyindeki Mesozoyik yaşlı Alakırçay Formasyonu birimleri üzerinde yer alır. Rhodiapolis antik kentinin yer aldığı Kumluca-Finike bölgesi, Türkiye’nin sismik etkinliğin en fazla olduğu 1. derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Bu nedenle bölge ve antik kent çok sayıda tarihsel depremin yıkıcı etkisi altında kalmıştır.
Rhodiapolis’teki büyük işçilikler ve ustalıklarla yapılmış sağlam yapıların bir çoğu depremlerin etkisiyle yerlerinden oynayarak deforme olmuş; bazıları ise belli doğrultularda (çoğun GGB’ya doğru) yıkılarak harabe haline dönüşmüştür. Antik kent içindeki yapı duvarlarında yıkılmalar ve kırılarak bölünmeler, aynı yönde düşmüş sütunlar, duvarlardaki yamulma ve çökmeler, taş duvar parçalarındaki dönmeler ve itilmeler, yapılarda sistematik çatlaklar ile enkaz altında kalmış olduğu düşünülen insan iskeletleri tespit edilmiştir.

Arkeolojik kazılar sonucunda kent ortasında bulunan tiyatro kalıntıları günüze ulaşmamış en sağlam yapıdır.
Kentin yapımında maddi destek sağladığı düşünülen Opramoas’un mezar anıtı tiyatronun hemen yanında yer alır ancak duvarları etrafa dağılmıştır.
Tiyatronun güneydoğusunda bir Agora ile stadyum kalıntıları bulunmaktadır. Ayrıca Helenistik döneme ait bir kulede görülmektedir.
Bölge malesef defineciler tarafından bir çok kez tahrip edilmiştir. Rhodiapolis Antik Kenti için 2006 yılında arkeolojik kazılar Kültür Bakanlığı tarafından başlatılmıştır.
Rhodiapolis Antik Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir?
Kumluca merkezinden Hasyurt yönüne doğru ilerlerken Rhodiapolis> tabelasını takip ederek bölgeye ulaşabilirsiniz.