Rumkale, Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine bağlı Kasaba köyü sınırları içerisinde Fırat nehri ile Merzimen çayı akarsularının birleştiği bir yarımadada bulunur. Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı konusunda net bir bilgeye sahip olunmasada mimari kalıntılara bakıldığında Geç Roma dönemi ve Ortaçağ dönemi özellikleri taşımaktadır.

Kalenin doğu ve batıda olmak üzere 2 adet girişi vardır. Bu iki ana giriş kapsının doğu bölümünde bulunan Fırat Nehrine, batı tarafındaki ise Merzimen çayına bakmaktadır.

1838 yılında kaleye Rumkale’yi zyarete gelen Moltke, kayalıkların üzerine kurulu olan kalede nerede insan yapısının başladığı ve nerenin doğal kayalık olduğunu anlamanın çok zor olduğunu belirtmiştir. Kale dış surları yakın zamanda restore edilerek turizme kazandırılmıştır. Kale içerisinde Aziz Nersen Kilisesi ve Barşavma Manastırı bulunmaktadır. Türklerin kaleyi fethetmesi sonrası kale bir camiye çevrilmiştir.

Rumkale’de Neler Yapılır?

Bölge günümüzde doğal güzelliği bakımından mesire yeri olarak kullanılıyor.

Bölgede tekne turu yapan bir firma bulunuyor. Bu sayede bölgedeki tarihi yerleri gezme imkanı bulabiliyorsunuz. Tekne kiralayarak kalenin bulunduğu yarımadaya gitmeniz mümkün.

Tekne turu kişi başı saatlik yaklaşık 100 TL olarak belirlenmiş.

Bölge henüz pek keşfedilmemiş olsada son yıllarda artan doğu turizmi sayesinde adını sıkça duyuran alanlardan bir tanesi. Tekne turları ile sevdikleriniz ile güzel bir gün geçirmek, hatta özel gün ve sürprizlerinizi yapmanız mümkün.

Bölge kalenin yanında birde akarsuların ve barajında etkisiyle adeta cennetten bir köşe gibi. Muhteşem tabiat görüntüsü ile bölgede hoş vakit geçirebilirsiniz.

Rumkale’ye Nasıl Gidilir?

Rumkale Gaziantep şehir merkezinden yaklaşık 70 km uzaklıktadır.

Şehir merkezinden Adıyaman yolunu kullanarak yaklaşık 40 km ilerledikten sonra Yavuzeli  beldesine giriş yapın. Bu beldeden doğu tarafına doğru Kasaba köyü yolunu kullanarak Kasaba köyüne ulaşın. Köye giriş yaptığınızda Rumkale tabelalarını göreceksiniz.

Ayrıca Valiliğe ait tekneyi kullanmak mümkündür. Zeugma Antik Kentinden de 180 kişi kapasiteli Kumla vapuru ile Rumkale’ye ulaşım imkânı bulunmaktadır. Bunun dışında Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden de teknelerle ulaşım sağlanmaktadır.