Edirne il merkezinde bulunan Tarihi Selimiye Arastası III. Murat zamanında Selimiye camisine gelir sağlamak adına yapılmıştır. Toplam 256 metre uzunluğa sahip çarşı içerisinde 73 adet kemer bulunur. Toplam 124 dükkanın bulunduğu Selimiye Arastası İstanbul Kapalı Çarşı kadar duyulmasada içerisinde hediyelik kayda değer bir çok ürün satışı yapılmaktadır.

Arasta: “Çarşılarda aynı işi yapan esnafın bulunduğu bölüm” olarak tanımlanır.

Evliya Çelebi seyahat notlarında buranın Kavaflar Çarşısı olduğunu yazmıştır.

Selimiye Arastası Dükkanları

Arasta içerisinde bir çok çeşit ürün satan dükkanlar bulunur. Bunlar arasında en göze çarpanları, Süs ve takı ürünleri, Ayakkabı dükkanları, Çanta ve deri dükkanları, tesbih ve hediyelik eşya dükkanları, büfeler, aynı zamanda binbir çeşit ürün dükkanları, Edirne’ye has hatıra hediyelikleri satan dükkanlar yer alır.

Selimiye Arastasında Neler Satılır

Selimiye Arastası Hakkında Bilgi

Tarihi Selimiye Arastası halk arasında Meyve Kapanı ismiyle anılmaktadır. Osmanlı Döneminde en iyi ayakkabıların (pabuçların) Selimiye Arastasında satıldığı bilinmektedir.

Evliya Çelebi bu çarşının; ucuz, özensiz ve bayağı cins ayakkabı yapan ve satan esnaf anlamına gelen kavaflara ayrıldığını yazar. Bu nedenle zamanla Kavaflar Çarşısı(veya aynı anlamda kullanılan Haffaflar Çarşısı) adını aldığı söylenir.

Binanın ortasındaki kubbe “Dua Kubbesi” olarak bilinir. Dükkan sahiplerinin her sabah burada toplanıp doğru iş yapacaklarına dair yemin ve dua etmeleri nedeniyle böyle adlandırılmıştır. İlk dönemlerinde çarşının üstünün tümüyle kurşun kaplı olduğu, ancak bu kaplamanın zamanla onarım giderlerinde kullanılarak tüketildiği bilinir.

Dua Kubbesi (wowturkey)

Selimiye Arastası Nerede ve Nasıl Gidilir?

Edirne il merkezinde Selimiye Camiisinin hemende yanında bulunan Arasta, Camii ziyaretine gelen tüm ziyaretçiler için mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

Eğer Edirne ziyaretinde iseniz Gala Gölü Milli Parkı’nada uğrayabilirsiniz.