Seyfe Gölü

Seyfe gölü Kırşehir ilinin Mucur ilçesindeki Sefye beldesinin doğusunda bulunan Ramsar koruma sözleşmesi kapsamında korumaya alınmış bir göldür. Orta Kızılırmak bölümünde yer alan göl kapalı bir havza tabanında oluşmuş tuzlu bir iç göldür ve tektonik kökenli bir çukurda yer alır.

Gölün derinliği genellikle sığdır ve yer yer bataklıklar, sulak çayırlar bulunur. Bu zenginlik ile uğrak bir beslenme ortamı yaratan Seyfe gölü bir çok kuş türüne kuluçka için ev sahipliği yapmaktadır.

Seyfe Gölü

1430 km2 alana sahip olan Seyfe Gölünün ana besleme noktası batı ve kuzeybatısında bulunan pınarlardan sağlanır ancak dip kaynaklar ve drenaj sularıda göl suyunu beslemektedir. Gölün boşaldığı herhangi bir nokta yoktur. Buharlaşma ile su seviyesi azalır. Bu nedenle mevsim şartlarına göre göl seviyesi değişiklik göstermektedir.

Seyfe Gölünde Neler Yapılır?

Göl alanı içerisinde bir çok kuşun kuluçkaya yattığı adacıklar bulunur. Ayrıca doğan ve burada kışı geçiren kuşlar için önemli olan hafif tuzlu ve tatlı su bataklıkları bulunur.

Seyfe Gölü Çevresi

Göle gitmeniz durumunda kuşların göç ve kuluçka dönemlerinde harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca gölün yanı sıra göl etrafında yapılan tarım uygulamaları harika görüntüler elde etmenizi sağlayacaktır.  Ayrıca kuş gözlemciliği yapabilmek adına gölün Seyfe beldesi tarafında bulunan bölgesinde bir kuş gözetleme kulesi bulunur.

Seyfe Gölü Gözetleme Kulesi

Ancak son yıllarda yapılan yanlış tarım uygulamaları nedeniyle Seyfe gölü suyu oldukça azalmış ve gölü yok etme tehlikesine sokmuştur.