Adana’nın Aladağ ilçesinin Akinek Dağı yamaçlarında Seyhan Nehri’nin iki ana kolları olan Zamantı Irmağı ve Göksu Irmaklarının bir araya gelmesi sonucu akarsu Seyhan Nehri olarak adlandırılır. Bu iki ana kol dahil olmak üzere tüm kollarıyla birlikte toplam uzunluğu 560 km‘dir. Seyhan Nehri Türkiye’nin akarsuları listesinde uzunluk bakımından 4. büyük nehridir. 

Seyhan Nehrinin en önemli kolu Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi sınırlarında, 1500 metre yükseklikte bulunan Uzun Yayla’dan akışa başlayan Zamantı Irmağıdır. Yaklaşık 300 km uzunluğa sahip Zamantı Irmağı Aladağ ilçesinin Akinek Dağı yamaçlarında diğer önemli kolu olan Göksu Irmağı ile birleşerek Seyhan Nehrini oluşturmaktadır. Nehir Adana-Mersin sınırında Deli Burnu’ndan, Tuzla Gölü’nün batısından Akdeniz’e dökülmektedir.

Seyhan Nehri Haritası

Yazı Başlıkları

Seyhan Havzası

Seyhan Nehri ile Zamantı ve Göksu ırmaklarının kollarının su toplama alanını içeren Seyhan Havzası 2.213.000 hektar genişliktedir. Toplam yağış alanı 20.731 km2 olan Seyhan Havzası’nın yıllık ortalama yağış yüksekliği 624 mm; yıllık ortalama akışı ise 211,07 m3/s’dir.

Seyhan Havzasının en önemli akarsuyu adını da aldığı Seyhan Nehridir. Havzanın diğer önemli akarsuları ise Çakıt Çayı, Eğlence Deresi, Körkün Çayı ve Üçürge Deresidir.

Seyhan Havzası Alanı, Ana Kol ve Tüm Kolları

Seyhan Nehri Hangi İllerden Geçer?

Nehir Zamantı Irmağı ile birlikte Kayseri ilinden doğarak Adana‘da Akdenize dökülmektedir.

Seyhan Nehri – Adana

Seyhan Nehri Kolları

Ana kolları olan Zamantı Irmağı ve Göksu ırmağı haricinde Seyhan Nehri havza içerisinde bir çok akarsuyu içine katmaktadır.

Zamantı Irmağı doğuşundan sonra; Kazancıközü Deresi, Şıvgın Deresi, Kuruçay Deresi, Sarnaz Deresi gibi akarsuları,

Göksü Irmağı Sarız Çayı ve Demircik Deresinin birleşmesi sonucu oluşur ve yoluna Saimbey Deresi, Mercan Deresi, Bağ deresini içine katarak devam eder.

İki ırmağın birleşmesi sonucu oluşan Seyhan Deresi Yapraklı Deresi, Eğence Çayı, Üçergesuyu Çayı, Çakıtsuyu Çayı gibi akarsuları içine katarak Akdeniz’de yolculuğunu sonlandırır.

Seyhan Nehri Üzerindeki Barajlar

Nehir üzerinde Gökkaya Barajı ve HES, Himmetli HES, Menge Barajı ve HES, Yedigöze Sanibey Barajı, Mentaş HES, Çatalan Barajı ve HES, Seyhan Barajı ve HES, Seyhan 2 HES olmak üzere toplam 8 adet baraj bulunmaktadır.