Türkiye sınırları içerisinde başlayarak yolculuğuna yine ülke sınırları içerisinde tamamlayan Kızılırmak Nehrinden sonra Türkiye’nin en büyük 2. nehri olan Yeşilırmak Sivas ilinin Suşehri ilçesi Güneybatısında bulunan Kösedağı eteklerinde serüvenine başlar. Ayrıca Sivas’ın Zara ilçesi kuzeyinde toplanan suların oluşturduğu akarsu Yeşilırmak nehri olarak isimlendirilir. Dağ eteklerinde toplanan sular iki koldan gelerek birleşir. Sivas’ın Aşağıkovacık Köy sınırları içerisinde nehir tek bir kol olarak yolculuğa başlar.

Yazı Başlıkları
Yeşilırmak Nehri Nerelerden Geçer?
Nehir Samsun’un Çarşamba ilçesi sınırlarında Karadeniz’e dökülene kadar toplam 520 km yolculuk yapar.
Yeşilırmak Nehri Geçmişten günümüze dek Anadolu insanının su kaynağı olarak kullanılmış ve geçiş yaptığı güzergahta bir çok şehrin can damarını oluşturmuştur. Günümüzde de geçtiği noktalarda sağladığı verimli topraklar nedeniyle değerini korumakta ayrıca ülkenin enerji kaynağı olarak da kullanılmaktadır.
Kösedağ eteklerinde başlayan nehrin son döküldüğü noktaya kadar bir çok nehir, ırmak, çay, dere gibi akarsuları içine alır.
Sivas ili sınırları içerisinden Tokat il sınırlarına Reşadiye ilçesine geçiş yapan nehir yolcuğunun 80. km.’sinde Reşadiye’nin Çatköy köyü sınırları içerisinde Tozanlı Deresi ile birleşir.
Yaklaşık 100. km’de Tokat’ın Almus ilçesinde kurulu olan ALMUS HES barajına kaynak sağlayan Yeşilırmak Nehri devamında 160. km’de Tokat il merkezinin içerisinden geçer.

210. km’de Yeşilırmak nehri Turhal ilçesine girmeden hemen önce Kurucuk Çayı‘nı içine alır ve Turhal ilçesi merkezinden geçer. İlçe merkezi geçişi sonrası Gülin Çayınıda içine alan Yeşilırmak Nehri yaklaşık 5 km sonra Deli Çayı‘nıda kendisine katarak debisini arttırır.

Bu noktadan sonra Tokat il sınırını terkeden Nehir Amasya’nın Yeşildere beldesi sınırları içerisinden Amasya’ya giriş yapar. Nehir yolcuğunun yaklaşık 240. km.’sinde Ardıçlık Deresi Yeşilırmak Nehri’ne karışır.
Amasya il merkezine giriş yapmadan hemen önce debisini büyük ölçüde arttırmasını sağlayan Çekerek Irmağı‘nı içine alan nehir biraz ileride Deli Çayının diğer bir kolu ilede buluşur ve Amasya il merkezi içerisinden geçer. Amasya içerisinde Tersakan Çayı‘da nehre katılır. Nehir Amasya il merkezinde yaklaşık 300. km’dedir.

Amasya’nın Çılkıdır köyü sınırlarında Destek Çayı‘nında katıldığı nehir bu noktadan sonra Amasya-Tokat ve Samsun-Tokat il sınırları içerisinde yolculuk yapar. Tokat il sınırları içerisinde Kelkit Çayı ile debisini arttıran Samsun’un Ayvacık ilçesi sınırlarında bulunan 2 adet baraja kaynak sağlar. Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Barajları sonrasında türkülere de konu olan Samsun’un Çarşamba ilçe merkezine ikiye bölecek şekilde içerisinden geçen nehir aynı ilçenin Karadeniz kıyısında deniz ile buluşur.
Yeşilırmak Nehri Üzerindeki Barajlar
Yeşilırmak Nehri üzerinde en büyüğü Hasan Uğurlu Barajı olmak üzere 4 adet baraj bulunmaktadır.
Hasan Uğurlu Barajı ve Suat Uğurlu Barajı Ayvacık ilçesinde arka arkaya sıralanmış bir şekilde bulunur. Almus barajı ve özel bir firmaya ait Ataköy Hidroelektrik Santrali diğer enerji kaynaklarıdır.
Yeşilırmak Nehri Hangi İllerden Geçer?
Yeşilırmak Nehri serüveni boyunca Sivas, Tokat, Amasya ve Samsun il sınırları içerisinden geçer.
Dünyanın ve insanlığın en önemli yaşam kaynağı olan suyun yarattığı doğal güzelliklerin en güzel örneklerini sergileyen nehir geçtiği her noktada yeşilin her tonunu göstermektedir. Geçiş yaptığı noktaların her noktasında tarıma elverişli araziler bulunduran Yeşilırmak nehri ayrıca sosyal aktiviteler için muhteşem alanlar oluşturmuştur. Piknik alanları, doğal güzellikler, tarihi yapılarıda içerisinde bulunduran nehir turizm açısında da çeşitli beldelerin geçim kaynağıdır.
Yıllık olarak değişmekle beraber nehrin ortalama debisi 120 m3/saattir.
Türkiyenin en uzun nehri olan Kızılırmak Nehrini de buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.